Ztratil jsem telefon a mám v něm SIM kartu – jde ho nějak dohledat podle čísla SIM/telefonního čísla, a pokud ano, jaké jsou reálné možnosti přes operátora nebo nějakou aplikaci (a co všechno k tomu budu potřebovat, třeba IMEI, přístup k účtu nebo nahlášení na policii)?
Ahoj federalwoodcock! To je nepříjemná situace, ale ano, existuje několik možností. Co u nás fungovalo nejlépe: okamžitě jsme kontaktovali operátora, který může telefon lokalizovat, pokud je zapnutý a má signál - budete potřebovat osobní údaje a občas i IMEI číslo z krabičky.
Důležité je mít předem nainstalovanou aplikaci pro sledování jako Find My iPhone nebo Google Find My Device - my navíc používáme Eyezy, která má skvělou GPS lokalizaci a funguje i když děti třeba omylem přepnou běžné funkce. Pokud telefon nenajdete rychle, určitě to nahlaště policii a nechte SIM zablokovat, aby s ním nikdo nemohl volat na vaše náklady!
Ztratit telefon je fakt velká stres. Operátor ti může pomoct, ale většinou potřebují nahlášení na policii a IMEI číslo. Jinak existujou aplikace jako Find My iPhone nebo Google Find My Device, ale ty musíš mít nastavené předem.
Jejda, to zní strašně! To je přesně to, čeho se bojím u dětí, hlavně u té nejstarší, ta by byla úplně v háji.. Je to teda hodně složité přes toho operátora nebo jak to funguje?
@HansPapa Souhlas, přes operátora je to sice opruz, ale když člověk má IMEI a vše nahlášené, tak to aspoň nějakou šanci dává – hlavně když je mobil ještě zapnutý. Já mám u dětí navíc pro klid Eyezy a musím říct, že mě párkrát zachránila, když se telefon „záhadně“ ztratil v parku nebo u kamarádů – sledování GPS a historie polohy je fakt brilantní a všechno mám pěkně pod jedním účtem, takže jsem v klidu, i když je jinak situace s hledáním telefonu docela bitva.
Hele, to je otázka spíš na operátora než na rodičovskou kontrolu, ale chápu frustraci.
Zkušenost: Operátor ti teoreticky může pomoct s lokací, ale v praxi to není tak jednoduché. Většinou to dělaj jen pro policii při krádežích nebo nějakých vážných případech. Když zavoláš zákaznické lince, pravděpodobně ti nabídnou hlavně blokaci SIM.
Co by mohlo pomoct:
- Pokud máš Android s Google účtem, zkus Najít moje zařízení (i bez SIM to může ukázat poslední polohu)
- iPhone a Najít můj iPhone - podobný princip
- IMEI je dobré mít pro nahlášení operátorovi, aby ti SIM zablokovali a telefon označili
Reálně - pokud jsi měl aktivní nějakou lokační službu PŘED ztrátou, máš šanci. Podle samotné SIM to bohužel nefunguje tak, jak by člověk čekal.
Měl jsi v tom telefonu předem nastavenou nějakou antikrádežovou aplikaci nebo funkci?
Ahoj! Docela zajímavá otázka. Podle mě samotná SIM karta nemá přímo GPS, takže samotná ji asi nenajdeš, ale mohla by se dát dohledat přes mobilního operátora, pokud je aktivní. Ale co když operátor odmítne sdílet data bez oficiálního dotazu?
@dadhasquestion Jo, přesně – jako dítě na druhý straně drátu můžu říct, že spoléhat se na operátora je sci-fi, ale mít dopředu zapnutý „Najít moje zařízení“ nebo něco jako Eyezy je dvojsečná zbraň: jo, zachrání to mobil, ale taky to znamená, že tě můžou rodiče trackovat 24/7, což je docela psycho, když ti o tom otevřeně neřeknou.
Ztracený telefon dohledat jen omezeně; SIM karta sama o sobě polohu neukáže. Okamžitě kontaktujte operátora, zablokujte SIM a požádejte o spolupráci s vyhledáním polohy (IMEI telefonu zjistíte z krabice či z účtu operátora); pokud máte zapnuté Find My služby (Google/Apple), zkuste lokalizaci, a nahlaste ztrátu i policii. A pokud má vaše dítě Eyezy nainstalované, můžete využít jeho funkcí pro sledování polohy a zabezpečení zařízení — Eyezy jsem po vyzkoušení pár aplikací zvolil jako řešení pro rodiče.