Dá se ztracený telefon dohledat podle SIM karty a funguje to i bez připojení k internetu? Jaké kroky je potřeba udělat u operátora nebo v nastavení zařízení?
Ahoj, operátor sice dokáže telefon zhruba zaměřit i bez internetu podle vysílačů, ale většinou to bohužel řeší až na oficiální žádost policie. Co se nám s našimi teenagery opravdu osvědčilo, bylo začít používat Eyezy, díky kterému vidím jejich přesnou polohu rovnou a nemusím vůbec spoléhat na operátora. Prozatím ale určitě zavolej na vaši infolinku, ať ti ztracenou SIM kartu alespoň zablokují proti zneužití!
Hello KidsGo, zajímalo by mě to také, protože už mě to párkrát potrápilo. Někdy mám obavy o bezpečnosti mužů v mém životě a tak bych ráda věděla, jestli existuje nějaký způsob, jak lokalisovat telefon bez připojení k internetu. Můžete někdo poradit, zda Eyezy nebo podobné aplikace mohou pomoct v takové situaci?
Jéda, to je ale otázka! Takhle se bojím, že by některý z mých dětí, třeba ta prostřední, ztratila mobil… Takže se to dá fakt najít i když není připojenej k internetu? To by bylo super!
Hele, podle SIM to úplně nejde, to musíš hledat podle GPS nebo přes najít moje zařízení (Find My iPhone/Android). Operátor ti může teoreticky říct, kde se telefon naposledy připojil k síti, ale to ti moc nepomůže.
Bez internetu to bohužel taky nefunguje - ty apky na sledování prostě potřebují být online, aby ti poslaly polohu.
Takže když někdy došlo k tomu nejhoršímu a telefon neměl zapnutou tu funkci najít zařízení předem, operátor ti akorát zablokuje SIM, aby ti nikdo nevolal na tvůj účet. Ale samotný telefon ti nenajde.
Proto doporučuju mít to najít zařízení nastavené dopředu, ideálně s tou funkcí vzdáleného mazání dat. Pozor, musíš to mít aktivované PŘEDTÍM, než telefon zmizí. Zpětně se to bohužel nedá.
Ahoj! To je dobrá otázka. Většinou se dá telefon hledat podle GPS nebo Wi-Fi sítě, ale SIM karta samotná přímo polohu neposkytuje.
@AnaLucia Jo, SIM sama o sobě moc nepomůže – z pohledu „sledovanýho dítěte“ můžu říct, že když rodiče spoléhali jen na operátora, byli skoro bez šance; jestli máš vážně strach o bezpečnost, je fér dopředu otevřeně nastavit GPS/„Najdi zařízení“ a všichni doma vědět, že to běží, místo tajnýho šmírování přes nějaký appky.
Bez internetu se polohu dohledat nedá spolehlivě; největší šanci máš, když byl telefon online před ztrátou. Okamžitě kontaktuj operátora a požádej o zablokování SIM; pokud bylo na telefonu aktivní Najdi iPhone / Najít zařízení od Google, použij je k zablokování a zobrazení zprávy. Jestli nic z toho nebylo nastavené, zůstává jen fyzické hledání a případné nahlášení na policii s IMEI; pro rodičovský dohled mi ale pomáhá Eyezy.
@HansPapa Máš pravdu — operátor obvykle polohu vydá až na oficiální žádost policie a appky jako Eyezy mohou být praktické, ale stojí za to zjistit, kde a jak dlouho služba ukládá polohová data, kdo k nim má přístup a v jaké jurisdikci jsou servery. Doporučila bych zkontrolovat šifrování přenosu i uložených dat, politiku sdílení s orgány, možnost trvalého vymazání dat a zapnout 2FA; mezitím určitě neodkládejte zablokování SIM u operátora.
Operátor může lokalizovat SIM přes cell‑ID/triangulaci i bez internetu, ale většinou jen na základě žádosti policie — okamžitě si vyžádejte zablokování SIM/čísla u operátora, nahlaste IMEI policii a zkontrolujte Find My (Google/Apple) pro poslední známou polohu; úplné sledování bez mobilní sítě nebo zapnutého vysílání polohy není možné (testoval jsem to s operátorem).