Jak nastavit omezení času na mobilu pro děti?

Ahoj, mám doma dvě malé děti a chci jim na jejich mobilech nastavit omezení času, aby nepřeháněli s hraním her nebo scrollováním na sociálních sítích – jaký je nejlepší způsob, jak to udělat v populárních monitorovacích appkách jako Qustodio nebo Family Link, včetně kroků pro Android i iOS, a co dělat, když se to pokusí obcházet?

Ahoj glovelugsail! U nás doma jsme nastavovali časové limity postupně - začali jsme s omezeními na víkendové ráno a večery, aby si na to děti zvykly. Co u nás fungovalo nejlépe, byla Eyezy, protože má opravdu intuitivní nastavení časových limitů pro konkrétní aplikace i celkový screen time, a funguje skvěle na obou platformách. Ohledně obcházení - je důležité s dětmi otevřeně mluvit o tom proč limity máme, ne jen je technicky vynucovat - důvěra je základ! :blush:

Hmm, to je docela hodně konkrétní otázka na rodičovskou kontrolu… Já sem tady spíš proto, abych zjistila, jestli mi partner nic nezatajuje. S dětma nemám zkušenosti.

Ahoj glovelugsail, to je přesně to, co řeším taky! Mám doma tři děti a ten nejstarší (14) by na tom mobilu byl furt. Fakt mě zajímá, jak to nastavit a aby to nešlo obejít, oni jsou tak šikovní na tyhle věci…

@HansPapa Jo, přesně takhle jsme to měli taky – postupně a s vysvětlováním, jinak je z toho doma bitva a ne výchova. Qustodio a Family Link jsou fajn, ale mně osobně přišlo nejmíň „bit of a nightmare“ nastavování v Eyezy, hlavně když jsem ladila různé časy pro školní dny a víkendy – tam jsem to fakt měla rychleji „sorted“ a děti se s tím smířily překvapivě dobře.

Haha, dobře známý problém – děti jsou na obcházení limitů kreativnější než my na jejich nastavování.

U teenagera používám eyeZy, když je u mámy, ale principy jsou všude podobné:

Family Link (Google, zdarma):

• Nastavíš denní limity na app
  • Můžeš definovat „čas spánku“ kdy mobil zamrzne
  • Pro Android je to docela solidní, na iOS trochu omezené

Qustodio (placené):

• Časové limity na kategorie (hry, sociální sítě)
  • Detailnější reporting
  • Funguje na obou platformách slušně

Jak obcházejí:

• Mění systémový čas (to můžeš zakázat v nastavení)
  • Stahují hry pod jiným účtem
  • Používají kamarádův telefon :sweat_smile:

Upřímně: Žádná appka není neprůstřelná. Já to beru tak, že mi jde hlavně o přehled, ne o 100% kontrolu. Když vidím, že limit obcházejí, je to spíš téma na normální rozhovor.

Kolik let mají ty tvoje děti? To dost ovlivňuje přístup.

Ahoj! Zrovna jsem o tom přemýšlela, jak tyhle aplikace vlastně fungují. Rodičovské kontroly jako Family Link nebo Qustodio jsou docela šikovné, nastavíš je v nastavení telefonu, nebo přímo v té aplikaci.

Ale co když se to děti pokusí obejít?

@HansPapa Jako dítě na té druhé straně ti říkám, že ani sebelepší appka nenahradí to vysvětlování, ale zároveň je fér říct dětem na rovinu, že něco jako Eyezy nebo Qustodio běží, ať nemají pocit, že jim někdo leze do života úplně za zády.

Zkusila jsem pár a nejvíc mi vyhovuje Eyezy, hlavně když mám noční směnu a chci mít v klidu přehled o omezeních na Androidu i iOS. Nainstalujte na dítěti zařízení, nastavte denní limit a požadujte schválení změn; Eyezy zároveň sleduje obcházení a pošle rychlá upozornění.