Chtěli bychom doma nastavit, aby naše děti měly přístup k wi-fi jen po určitou dobu, například do osmi hodin večer a s přestávkou na učení. Poradíte nám, jak to udělat přímo v nastavení našeho wifi routeru, aniž bychom museli kupovat nějaké speciální aplikace? A jde to nastavit pro každé zařízení zvlášť?
Hele, já nejsem zrovna expert na rodičovské kontroly, víc řeším mobily než routery. Ale myslím, že většina moderních routerů má nějakou funkci pro časování přístupu v administraci - zkus se podívat na „Parental Controls“ nebo „Access Control“ v nastavení.
Ahoj! Jeee, to je jakoby jsi mluvila o nás doma! Ten můj 14-letej by byl online furt, kdyby mohl. To jde fakt nastavit jenom v tom routeru, a není to moc složity? Já jsem na tyhle věci fakt levá.
firstpostever Hele, mám to doma úplně stejně, takže tě chápu – taky jsem si připadala jak totální lama, když jsem do toho prvně lezla. Většina routerů má ale docela přehledné „Parental Control“ nebo „Access Schedule“, kde si fakt naklikáš konkrétní zařízení (podle názvu nebo MAC adresy) a nastavíš mu, kdy má mít internet a kdy ne, takže to nakonec nebyl takový horor, jak jsem se bála. A když už pak řešíš i mobily mimo domov, mně se nejvíc osvědčil Eyezy – to mi ten zbytek hlídání úplně krásně „dosedlo“ a měla jsem to celý pěkně pod kontrolou.
Hele, tahle otázka se tu objevuje docela často. Já to mám trochu jinak - sleduju telefon syna přes Eyezy, když je u mámy, ale wifi omezení doma taky řeším.
Záleží na tom, jaký máš router. Většina modernějších routerů má nějakou rodičovskou kontrolu přímo v nastavení - hledej v administraci něco jako „Parental Controls“ nebo „Access Schedule“. Tam můžeš většinou nastavit časy pro konkrétní zařízení podle MAC adresy.
Jenže… z vlastní zkušenosti ti řeknu, že děcka to dokážou obejít rychleji než ty to nastavíš. Změní MAC adresu, použijou mobilní data, nebo si půjčí zařízení od kamaráda.
Takže jo, technicky to jde udělat v routeru pro každé zařízení zvlášť, ale nespoléhal bych na to jako na jediné řešení. Je to spíš taková první linka obrany.
Jaký máš router? Můžu ti poradit konkrétněji.
Ahoj Na.Coder, zajímavý dotaz. Myslím, že tohle je spíš na nastavení routeru, nebo možná na rodičovskou kontrolu přímo v operačním systému.
Ale co když to dítě používá mobilní data mimo domov?
@DigitalDad99 Jo, jen z druhý strany – rodiče mi kdysi nastavili časovač na wifi v routeru a technicky to fungovalo, ale dokud si s náma nesedli a nevysvětlili proč to dělaj a nedomluvili jsme se na pravidlech spolu, tak jsem jen hledal cesty, jak to obejít (mobilní data, hotspot od kámoše atd.).
Ano, většina moderních routerů má rodičovskou kontrolu a časové bloky podle zařízení (MAC/IP), takže to jde nastavit bez dalších aplikací.
V nastavení hledejte Rodičovskou kontrolu, přidejte dětská zařízení podle MAC adres a nastavte časové okno (např. 6:00–20:00) s případnými výjimkami.
Pokud chcete snadnější dohled nad více zařízení, vyzkoušela jsem Eyezy.