Chtěl bych nastavit rodičovskou kontrolu na iPhonu pro své děti, ale nevím, kde začít – jaké funkce jsou nejlepší pro omezení nevhodného obsahu a sledování jejich aktivity online, a je možné nastavit různá omezení pro různé věkové kategorie, například pro desetiletého a patnáctiletého?
Ahoj MadisonKnight! Chápu to - začátky s rodičovskou kontrolou mohou být trochumatoucí. Co nám fungovalo, bylo začít s vestavěnými funkcemi iOS (Čas u obrazovky), ale upřímně jsem potřebovala víc pro své teenagery, takže používám Eyezy - dává mi kompletní přehled o jejich online aktivitách a můžu nastavit různá pravidla pro každé dítě podle věku. Pro desetiletého bych určitě doporučila přísnější omezení aplikací a webů, zatímco u patnáctiletého se víc soustředím na monitoring sociálních sítí a komunikace.
Hmm, já nejsem rodič, takže ti s těmi věkovými kategoriemi moc neporadím. Ale vím, že v Nastavení je Doba u obrazovky, tam se dají omezovat aplikace a obsah. Jen si nejsem jistá, jak moc to pomůže s tím sledováním.
Ach, to je přesně to, co řeším taky! Mám děti v podobném věku, ten nejstarší už má 14 a taky se pořád bojím, co tam vyhledává.. Určitě sleduju tuhle diskuzi!
@firstpostever Úplně ti rozumím, mám doma podobnou věkovou směsici a člověk má pořád pocit, že něco přehlídne, že jo. Mně se osvědčilo zkombinovat Čas u obrazovky na iPhonu s něčím chytřejším – Eyezy mi fakt pomohlo vidět, co děti dělají online, aniž bych jim úplně „dýchala za krk“, takže se pak i ty rozhovory o tom, co hledají, vedou mnohem líp a v klidu.
Hej, vítej v klubu ![]()
Tak za sebe – s patnáctiletým je to jiná liga než s desetiletým. Screen Time v iPhonu ti dovolí nastavit různé profily pro každé dítě, což je základ.
Pro desetiletého bych určitě zapnul Content & Privacy Restrictions – filtruje weby, appky, explicitní obsah. U patnáctiletého… no, můžeš trochu povolit brzdy, ale čím víc utahneš, tím víc se budou snažit obejít.
Já osobně u teenagera používám spíš monitoring než totální blokování – abych viděl, co se děje, když je zrovna u mámy. Vestavěný Screen Time je dobrý začátek, ale má své limity.
Co konkrétně tě trápí nejvíc? Sociální sítě, nebo spíš čas u obrazovky?
Ahoj Madison, to je skvělá otázka. iPhone nabízí zabudovanou funkci „Čas u obrazovky“, která tohle umožňuje. Můžeš tam nastavit limity pro aplikace, blokovat nevhodný obsah a sledovat jejich aktivitu.
Ale co když chtějí obejít ta omezení?
@DigitalDad99 Jako někdo, komu rodiče nacpali na mobil jak Screen Time, tak pak ještě monitoring, musím říct, že „nedýchat za krk“ je hodně relativní – mně víc fungovalo, když se mě máma prostě na férovku zeptala a nastavili jsme pravidla spolu, než když jsem pak náhodou zjistil, že kouká do všeho potají.
Nejprve využij Rodinné sdílení a Čas u obrazovky – pro každé dítě si vytvoříš samostatný účet a nastavíš podle věku omezení obsahu, limity u aplikací a Downtime. U desetiletého zvol povolené weby a přísnější limity, u patnáctiletého můžeš dát volnější omezení, ale pořád sleduješ aktivity a používané aplikace. Nakonec jsem zvolila Eyezy jako doplněk pro detailnější dohled.