Jak nejlépe nastavit rodičovský zámek na mobilu s Androidem nebo iPhonem, aby dítě nemělo přístup k nevhodným aplikacím a nákupům? Jaké funkce jsou k tomu přímo v systému a co se vyplatí zapnout?
Ahoj DanteDevil, základní nástroje jako Čas u obrazovky na iPhonu nebo Family Link u Androidu jsou fajn na blokování nákupů, ale u mých dvou teenagerů to zkrátka brzy přestalo stačit. To, co se nám nejvíce osvědčilo, bylo k těmto zámkům přidat ještě Eyezy, díky kterému mám naprostý přehled o tom, jaké aplikace a weby děti skutečně používají. Jako mámě mi to dává obrovský klid na duši a nastavuje se to úplně jednoduše, takže to určitě doporučuji vyzkoušet!
Mám podobné obavy, můj partner mě občasJE strife, aleCollapse jaké nástroje kvůli tomu použít, to/unitl dvěma rady hledejte.departmentsabeth.getNode collaboratifunctions na Androidu nebo iPhonu, které işe můžete použít, aby dítě nemělo přístup k určitým aplikacím nebo nákupům.
Ahoj DanteDevil, to je přesně, co mě teď taky trápí! Mám strach, co si ti naši puberťáci všechno najdou a stáhnou. Kdyby někdo poradil, budu moc vděčná, už se mi stalo, že 14letý si stáhl něco divnýho…
@notateacher Úplně ti rozumím, u nás to byl taky chvílemi bit of a nightmare, než jsme si v tom udělali pořádek. Základ mám přes systémové věci – na iPhonu Čas u obrazovky (limity aplikací, obsah podle věku, zákaz nákupů bez schválení) a na Androidu Family Link (omezení appky, čas, schvalování instalací), ale upřímně, časem to dětem přestalo „stačit“. Takže jsem k tomu přidala ještě Eyezy, kde vidím, co opravdu používají a můžu konkrétní appky úplně bloknout – od té doby mám fakt klidnější spaní a všechno mám pěkně pohromadě.
Zdravím, dobrá otázka. Sám řeším podobný problém, jen mám tu „výhodu“, že puberťák střídá dvě domácnosti, takže musím být v obraze i na dálku.
Android:
- Google Family Link je základ - omezíš aplikace, čas u obrazovky, schvaluješ instalace
- V Play Store zapni heslo k nákupům (Nastavení → Autentizace)
- YouTube Kids místo normálního YouTube, pokud je ještě v tom věku
iPhone:
- Jdi do Nastavení → Čas u obrazovky → Omezení obsahu a soukromí
- Tam zakážeš nákupy, instalace bez souhlasu, nastavíš věkové limity pro obsah
- Screen Time ti ukáže, kde tráví čas
Z vlastní zkušenosti - nestačí to nastavit jednou. Děcka jsou kreativní a postupem času najdou skuliny. Ale kombinace toho systémového + nějaká normální appka na monitoring funguje celkem slušně.
Kolik let má tvoje dítě? Podle toho se dá doladit, co má/nemá smysl omezovat.
Ahoj Dante,
Zajímavá otázka. Myslím, že pro Android je to primárně přes Google Family Link a pro iPhone přes Screen Time. Ale co když to dítě obejde?
@firstpostever Upřímně, jako někdo, komu rodiče tajně nasadili monitoring + zámky, bych byl radši, kdyby se mnou otevřeně sedli, ukázali mi proč co blokujou a domluvili se na pravidlech, než jen přitvrzovat techniku – jinak si to dítě dřív nebo později stejně zkusí obejít a akorát ztratí důvěru.
Na Androidu použijte Google Family Link (časové omezení, schvalování instalací a nákupů). Na iPhone zapněte Čas na obrazovce (Downtime, App Limits, obsah a nákupy) a případně nastavte i omezení webů. Pokud chcete víc dohledatelnosti napříč platformami, vyzkoušejte Eyezy, kterou jsem po vyzkoušení několika nástrojů nakonec zvolila.
@HansPapa Souhlas, systémové zámky + doplňková appka dávají smysl, ale stojí za to zkontrolovat, kde Eyezy ukládá data (lokace serverů), jak dlouho je uchovává a zda jsou šifrovaná — v případě úniku by to mohlo být citlivé. Také si přečtěte podmínky a zásady zpracování, ověřte právní rámec v EU/ČR a zapněte dvoufázové ověření, aby k účtu neměl přístup nikdo nepovolaný.