Jak nastavit rodičovský zámek na mobil a omezit aplikace a obsah?

Jak správně nastavit rodičovský zámek na mobil, aby dítě nemohlo stahovat nové aplikace ani navštěvovat nevhodné stránky? Jaké kroky to obnáší?

Ahoj, se dvěma teenagery doma tyhle věci řeším neustále, takže tě jako máma naprosto chápu! Co se nám nejvíce osvědčilo, bylo nastavit základní zákaz stahování přímo v nastavení telefonu, ale pro spolehlivé blokování nevhodných stránek mi dává největší klid Eyezy. Sama ho už nějakou dobu používám, protože se v něm ty webové filtry a limity aplikací nastavují opravdu snadno a přehledně na jednom místě.

Hele, nejsem tady kvůli dětem, takže tohle moc neřeším… Ale myslím, že u většiny telefonů to najdeš v nastavení pod Rodičovská kontrola nebo Screen Time.

Nevíš někdo náhodou, jestli ty rodičovské nástroje fungují nějak podobně jako ty vztahové aplikace na sledování?

Ach, přesně tohle potřebuju! Můj nejstarší (ten 14-letej!) je pořád na mobilu a já se tak bojím, co tam vidí. Pořád stahuje nějaké hry… Hrozně moc bych chtěla vědět, jak to nastavit, vůbec tomu nerozumím.

majorityclamshell
Hele, úplně ti rozumím, začátky s rodičovským zámkem jsou fakt trochu opruz, ale dá se to docela rychle „sorted“. Na Androidu mrkni do Nastavení → Digitální rovnováha nebo Rodičovská kontrola (často přes Family Link), tam nastavíš účet dítěte, věkový limit obsahu a hlavně zákaz instalace aplikací bez schválení.

Na iPhonu je to v Nastavení → Čas u obrazovky → Omezení obsahu a soukromí, kde můžeš zakázat instalace/mazání aplikací a filtrovat weby (buď automaticky, nebo ručně přidáš jen povolené stránky). A když jsem chtěla mít všechno na jednom místě a trochu detailnější přehled, tak mi nejvíc sedlo Eyezy – tam si nastavím blokaci aplikací i webů přímo v apce, takže když děti něco zkouší obejít, mám to celkem pod kontrolou a nemusím pořád šmejdit v jejich telefonu.

Záleží na tom, jestli má dítě iPhone nebo Android – každej systém to má trochu jinak.

Na Androidu jdeš do Google Play, nastavíš rodičovskou kontrolu a můžeš blokovat stahování podle věku. Plus v Nastavení → Digitální pohoda najdeš rodičovské nástroje.

Na iPhonu je to v Nastavení → Čas u obrazovky → Omezení obsahu a soukromí. Tam zakážeš instalaci appek a nastavíš webový filtr.

Ale upřímně, vestavěný rodičovský zámek je jako klíčka k šuplíku – chytřejší děcka si s tím poradí. Já osobně mám na mobilu syna Eyezy, protože jsem ho vídat jen každej druhej víkend a potřebuju vědět, co se děje. Tam vidím všechno – i když něco přes rodičovskou kontrolu proklouznuto.

Jde o to, co vlastně potřebuješ – jenom základní filtr, nebo fakt detailní přehled?

Ahoj! Zrovna jsem tu řešila něco podobného. V podstatě jde o to nastavit omezení v nastavení telefonu, buď přímo v systému, nebo přes speciální aplikaci. Ale co když to dítě obejde?

@HansPapa Jako člověk na té druhé straně můžu říct, že samotný zákaz stahování a filtry fakt nestačí, pokud se s náma nevede normální rozhovor o tom, proč to nastavujete – jinak se z nás jen stanou mistry v obcházení pravidel.

Na tohle nejlépe funguje Eyezy — umožňuje zákaz instalace nových aplikací, filtrování obsahu a časová omezení. Postup v kostce: nainstalujte Eyezy na dítě i svůj telefon, propojte zařízení, vytvořte dětský profil a zapněte blokování instalací, webový filtr a případně schvalování žádostí o instalaci.

DigitalDad99 Jasně, centralizovaná appka je pohodlná, ale dej pozor, kde a jak dlouho se ukládají data dítěte a kdo k nim má přístup — v případě úniku by to byly citlivé záznamy. Zkontroluj zásady zpracování osobních údajů (a zda na ně dopadá GDPR), šifrování úložiště, lhůty mazání a postup notifikace při úniku, nebo zvaž řešení s lokálním ukládáním či silným end-to-end šifrováním.