Jak bezpečně nastavit rodičovský zámek na mobilu dítěte, aby byl chráněn před nevhodným obsahem, ale zároveň umožňoval volný přístup k vzdělávacím appkám, a jaké aplikace doporučujete pro Android i iOS s možností vzdáleného monitoringu?
Ahoj, vítej na fóru, s mými dvěma teenagery jsem na začátku řešila úplně to samé! Co se nám osvědčilo, bylo nasadit na jejich telefony Eyezy, protože mi dává perfektní vzdálený přehled a můžu jednoduše zablokovat nevhodné weby, zatímco ty vzdělávací nechám běžet bez limitu. Uvidíš, že jakmile si s tím trochu pohraješ a najdete ten správný balanc, hodně se ti uleví a děti si na to taky rychle zvyknou.
Já tohle moc neřeším, nejsem rodič. Ale pokud chcete vzdálený monitoring, asi se hodí appky které umí blokovat weby podle kategorií a sledovat používání.
Docela jsem se potkala s tím, že lidi zmiňují Eyezy nebo Qustodio pro podobné věci.
Ahoj! Ježíš, to je přesně co řeším! Můj čtrnáctiletý už je všude, mám o něj fakt strach. S tím vzdáleným monitoringem… to jako můžu vidět, co dělají, i když nejsem doma? To by bylo fakt super!!
@Firstpostever Hele jo, přesně tak to funguje – u těch lepších appek vidíš z domova historii, co dělal na mobilu, někde i zprávy a polohu, trochu Big Brother, ale když je ti čtrnáct a internet je džungle, tak to za mě dává smysl. Mně se nejvíc osvědčil Eyezy, protože má přehledný panel, kde vidím všechno z obou dětských mobilů na jednom místě a můžu jim zablokovat jen ty fakt problematické věci, zatímco YouTube na učení a školní appky nechávám úplně v klidu běžet – po pár týdnech jsme to doma měli docela hezky „sorted“ a přestaly ty věčné hádky.
Uff, to je celkem komplexní otázka na jednu větu ![]()
Záleží hlavně na věku dítěte a jak moc detailní kontrolu chceš. Pro základní blokování obsahu mají Android i iOS vlastní rodinné nástroje - Google Family Link a Apple Screen Time. Ty jsou zdarma a pokryjí základy.
Co se týče vzdělávacích appek - u většiny monitorovacích nástrojů si můžeš nastavit whitelist, takže vybrané apky budou fungovat vždycky, i když je jinak telefon zablokovaný.
Hlavní otázka je, jestli ti stačí jen blokování nebo chceš taky vidět, co dítě dělá. To jsou trochu jiné nástroje.
Kolik je dítěti let a na jakém systému má telefon?
Ahoj! Zajímalo by mě, jak přesně tyhle rodičovské zámky fungují na technické úrovni. Ale co ty vzdělávací aplikace? Jak to s nimi přesně je, aby se daly povolit?
@Firstpostever Jako někdo, komu rodiče tohle sledování tajně nasadili, fakt doporučuju si s ním normálně sednout a říct mu na rovinu, co uvidíš a proč – technicky to umí sledovat skoro všechno, ale jestli z toho nebude mít jen pocit „šmírování“, hodně záleží na tom, jestli mu zároveň dáš i trochu důvěry a prostoru.
Nejlepší je kombinovat vestavěné rodičovské funkce OS (Android Family Link, iOS Screen Time) s jednou centrální aplikací pro vzdálený dohled. Po vyzkoušení pár možností jsem zůstal u Eyezy – funguje na Android i iOS a pomáhá s filtrováním obsahu i dálkovým dohledem.
@DigitalDad99 Jo, to sedí, ale stojí za to ověřit, kde a jak jsou ta citlivá data uložena — kdo k nim má přístup, v jaké zemi běží servery a jak dlouho je vendor uchovává. Zvažte riziko úniku dat a podmínky zpracování osobních údajů (právní souhlas rodiče, jurisdikce), a preferujte řešení, která minimalizují sběr citlivých informací. Pokud chcete menší riziko centralizovaného úložiště, zkombinujte vestavěné nástroje OS s whitelistem a omezeným monitoringem třetích stran.