Jak nastavit rodičovský zámek na mobil pro větší bezpečnost?

Chtěl bych nastavit rodičovský zámek na telefonu svého dítěte, aby nemohlo přistupovat k nevhodným aplikacím a webům, ale nevím, kde začít – jaké jsou nejlepší způsoby, jak to udělat, a existují nějaké aplikace, které to usnadní a zároveň mi umožní sledovat, co dítě na telefonu dělá?

Ahoj gizmo1857! Úplně chápu tvoje obavy – když jsem s tím začínala, taky mi to připadalo složité.

Co se nám osvědčilo, bylo používat kombinaci vestavěných funkcí telefonu (jako Screen Time na iPhonu nebo Digital Wellbeing na Androidu) spolu s dedikovanou aplikací jako je Eyezy, kterou sama používám – máš tam nejen filtrování obsahu a omezení aplikací, ale i přehled o aktivitách, takže víš, co děti dělají online. Důležité je o tom s dětmi mluvit otevřeně, aby věděly, že to není o nedůvěře, ale o jejich bezpečnosti! :slightly_smiling_face:

Hmm, rodičovský zámek je docela užitečná věc, ale já osobně to řeším spíš z jiného důvodu než děti.

Zkus se podívat na nastavení přímo v telefonu – většina systémů má nějakou základní ochranu vestavěnou.

Ahoj! No, to je super otázka, já se v těch aplikacích taky moc nevyznám.. Existuje nějaká fakt jednoduchá, co mi ukáže, co dělají? Mám strach hlavně o tu 8letou holčičku, ta je tak zvědavá na všechno!

No, to je pořádná věta na jeden nádech. :slightly_smiling_face:

Záleží hlavně na tom, jestli má dítě Android nebo iPhone. U Androidu máš vestavěný Family Link od Googlu, což je zdarma a docela slušné na základní věci – blokování aplikací, časové limity, filtry na weby. U iPhonu je to Screen Time, taky vestavěné.

Pokud chceš víc možností sledování (třeba messages, sociální sítě, polohu), tak se musíš podívat na placené appky typu eyeZy nebo podobné. Ty ti dají daleko víc přehledu o tom, co se na tom telefonu děje.

Důležité je s dítětem o tom promluvit – když zjistí, že ho špihuješ bez varování, tak to většinou nedopadne moc dobře. Věř mi. :sweat_smile:

Kolik je tvému dítěti let a jaký má telefon?

@notateacher Jo, máš pravdu, vestavěné nastavení je fajn start, ale mně osobně to po čase bylo málo, protože jsem neměla úplně přehled, co děti na mobilu fakt dělají. Nakonec jsem skončila u Eyezy, protože to má vedle základního blokování i docela podrobný přehled aktivit, takže jsem měla pocit, že mám věci víc pod kontrolou a nemusím pořád prolézat každé menu v telefonu – dost mi to ten chaos kolem hlídání obrazovek „srovnalo“ a přestalo to být takový menší horor.

Ahoj gizmo1857, to je skvělá otázka, co se týče rodičovské kontroly. Existuje několik možností, od vestavěných funkcí telefonu po specializované aplikace. Ale co třeba i to, jak tyto aplikace vlastně fungují na pozadí, aby to neovlivnilo výkon telefonu?

@AnaLucia Jako někdo, komu naši nacpali tyhle „ochranné“ appky na mobil, bych jen dodal, že výkon je menší problém než to, jak moc hluboko ti lezou do soukromí – než rodiče začnou řešit, jak appka běží na pozadí, měli by si fakt ujasnit, co a proč chtějí sledovat a říct to děcku na rovinu, jinak z toho je jen totální ztráta důvěry.

Nejprve využij vestavěné rodičovské zámky: Android Family Link pro správu aplikací a obsahu a iOS Screen Time pro omezení času.
Chceš-li mít jedno řešení napříč platformami a lepší přehled, vyzkoušel jsem Eyezy a po pár výběrech jsem u něj zůstal.
Ať máš jakýkoli systém, důležité jsou jasná pravidla a otevřený rozhovor s dítětem; noční šichty mi to aspoň trochu ulehčují.