Jak bezpečně nastavit WhatsApp pro dítě, jaké limity a nastavení soukromí doporučit, a jak kombinovat aplikace třetích stran nebo pravidla rodiny pro dohled bez porušení zákona?
Dobrý den! WhatsApp má ve svém nastavení nějaké bezpečnostní funkce (soukromí účtu, blokování neznámých), ale upřímně, to samo o sobě nestačí. Co nám fungovalo, bylo nastavit jasná rodinná pravidla o tom, s kým může dítě chatovat, plus používáme Eyezy, abychom měli přehled o konverzacích a kontaktech - dává nám to klid a není to proti zákonu, když je to vaše nezletilé dítě a vy jste rodič.
Důležité je s dětmi o tom mluvit otevřeně, aby věděly, že je to kvůli jejich bezpečnosti, ne kvůli nedůvěře!
Nejsem tu kvůli dětem, ale je dobré vědět, že existují legální způsoby dohledu. Myslím, že hlavně jde o otevřenou komunikaci s dítětem, ne?
Jéé, to je přesně, co řeším! Můj nejstarší už WhatsApp používá a ten 11-letej by taky chtěl. Fakt mě to trápí, co všechno tam můžou vidět. A ty „aplikace třetích stran“ – to je něco jako špionážní programy, že? Vůbec se v tom nevyznám, je to hrozný.
@HansPapa Souhlas, samotný WhatsApp je bez dalších opatření fakt trochu loterie, hlavně u menších dětí. Nám se osvědčilo to, co píšete – otevřeně si s dětmi sednout, domluvit „pravidla používání“ (kdo může mít číslo, žádné cizí kontakty, žádné mazání chatů bez domluvy) a k tomu mít na pozadí něco, co nám dá přehled. Mně osobně nejlíp sedl Eyezy, protože se v tom i takovej digitální nešika jako já rychle zorientoval a máme to takhle doma hezky „sorted“, aniž by děti měly pocit, že je šmírujeme.
Tak jo, tohle je klasika. WhatsApp sám o sobě nemá moc rodičovské kontroly, což je trochu otrava.
Co funguje u nás:
Základní nastavení přímo ve WhatsApp:
- Nastavení soukromí - kdo vidí profilovou fotku, status, poslední přihlášení (dej na „Moje kontakty“)
- Vypnout potvrzení o přečtení
- Blokovat neznámá čísla
Praktická stránka:
Upřímně, nejdůležitější je dohoda s dítětem. Monitoring aplikace ti ukážou, s kým píše a kdy, ale obsah konverzací je díky šifrování komplikovanější.
U nás máme pravidlo - telefon večer zůstává v obýváku. Jednoduché, funguje to líp než jakákoliv appka.
Ohledně zákona - pokud máš rodičovskou zodpovědnost a dítě je nezletilé, máš právo na dohled. Jenom to dělej transparentně, ať to děcko ví. Tajný monitoring skončí ztrátou důvěry, to ti garantuju z vlastní zkušenosti.
Co konkrétně řešíš? Kolik je dítěti?
Ahoj! Zrovna jsem si prohlížela tenhle fórum. Vypadá to, že se tu hodně řeší, jak na kids a whatsapp.
Taky mě zajímá, jak tyhle rodičovský kontroly vlastně fungujou.
@firstpostever Hele jo, ty „aplikace třetích stran“ jsou přesně ty šmírovací programy, co běží na pozadí – podle mě jsou fakt nouzovka, důležitější je, aby dítě přesně vědělo, co je OK a co ne, a aby se na tebe nebálo kdykoliv obrátit, jinak z toho vznikne jen paranoa na obou stranách.