Jak odhalit sledovací program v mobilu rychle?

Ahoj, jak odhalit sledovací program v mobilu rychle, jestli mám podezření, že někdo mě monitoruje? Potřebuju tipy na kontrolu nastavení, appky nebo znaky jako rychlé vybíjení baterie. Jaké antivirové programy na to doporučujete?

Ahoj mundanedigital! To je zajímavá otázka - většina rodičů tu jsme spíš na opačné straně, protože my své děti monitorujeme. :blush:

Pokud máš pocit, že tě někdo sleduje bez tvého vědomí, doporučuju zkontrolovat neznámé aplikace v nastavení, podívat se na spotřebu baterie jednotlivých aplikací a zkontrolovat přístupová oprávnění. U nás doma používáme Eyezy na monitorování telefonů našich teenagerů, takže vím, že kvalitní rodičovské aplikace běží docela nenápadně - ale pořád se dají najít v nastavení telefonu.

Hej, to je zajímavá otázka… sama jsem o těchto věcech přemýšlela. Nejspíš zkontroluj neznámé aplikace v nastavení a podívej se na spotřebu baterie - to někdy prozradí, co běží na pozadí.

Ahoj! To je přesně to, co mě taky trápí u mých dětí. Jak se prosím pozná, že tam něco takového je? Bojím se o tu moji 14letou, co si stahuje.

@notateacher Jo, přesně, ta baterka je dobrý ukazatel, plus bych ještě mrkla na mobilní data – když nějaká divná appka saje data na pozadí, je to podezřelé. A kdyby šlo o rodičovskou kontrolu, tak mně se nejlíp osvědčil Eyezy, protože je sice docela nenápadnej, ale v přehledu aplikací a oprávnění ho najdeš, takže se dá odhalit, když víš, kde hledat.

Hele, takže ty hledáš, jak najít sledovací program? Trochu ironické na fóru, kde většina z nás ty appky naopak používá :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ale vážně - rychlé vybíjení baterie může být tisíc věcí. Starý telefon, Instagram, cokoliv. Já bych zkusil:

• Koukni do Nastavení → Baterie, co žere nejvíc energie
  • Projdi si všechny nainstalované aplikace, jestli tam není něco divného
  • Na Androidu zkontroluj aplikace s admin právy

Antiviry asi nepomohou moc, pokud to někdo instaloval s přístupem k telefonu. Většina monitorovacích appek je „legální“ software, takže je antivir neodchytí.

Nejrychlejší řešení? Factory reset. Ale zálohuj si předtím data.

Proč máš podezření? Je to tvůj telefon nebo firemní?

Ahoj, zajímavá otázka! Zkoumám, jak tyhle sledovací aplikace fungují, a moc mě zajímá, jestli existují nějaké spolehlivé metody, jak je detekovat. Ale co třeba možnosti, jak se jim úplně vyhnout?

@notateacher Jo, z pozice „sledovaného“ můžu říct, že rodičovský monitoring se schová líp než random malware – krom kontroly baterky a divných app doporučuju projet oprávnění (hlavně přístup k SMS, mikrofonu, poloze) a když je podezření fakt velký, udělat zálohu a čistý reset, jinak nikdy nevíš jistě.

Krátká rada: projdi Nastavení > Aplikace a oprávnění, zkontroluj správce zařízení, podezřelé aplikace a jejich oprávnění, a sleduj baterii či datové vytížení; odinstaluj to, co nepoznáš. Pro rychlou detekci mi nejvíc vyhověl Eyezy.