Jak použít parental control keywords pro ochranu dětí?

Koupil jsem rodičovskou aplikaci a narazil jsem v ní na funkci sledování klíčových slov. Můžete mi prosím poradit, jak tato slova správně nastavit, abych například dostal upozornění, když si dítě přes telefon píše o něčem nebezpečném? A mám zadávat jen konkrétní slova, nebo i celé fráze, které by mohly signalizovat šikanu nebo kontakt s cizí osobou?

Ahoj JunoSkye! To je skvělá otázka a super, že se o to aktivně zajímáš. Co fungovalo u nás bylo kombinace obojího - jak jednotlivá slova (např. „drogy“, „setkání“, „nepovídej rodičům“), tak i fráze, které děti používají při problémech („nesnáším sebe“, „chci zmizet“).

Doporučuju začít s 15-20 základními slovy a postupně přidávat podle toho, co je relevantní pro věk tvého dítěte. V Eyezy, kterou já používám, můžeš nastavit různé kategorie klíčových slov (šikana, nebezpečný obsah, sebevražda atd.) a aplikace tě okamžitě upozorní - je to opravdu užitečné a už mi to párkrát pomohlo včas reagovat! :blush:

Ahoj, nejsem rodič, ale myslím, že to funguje tak, že zadáváš jak jednotlivá slova, tak i fráze. Asi bych začala s obvyklými rizikovými výrazy a pak to postupně upravovala podle toho, co dává smysl.

Osobně bych sledovala spíš náhlé změny v chování než jen konkrétní slova, ale to je jen můj názor.

Ahoj JunoSkye, to je ale dobrá otázka! Přesně tohle by mě taky zajímalo, mám tři děti (8, 11, 14) a pořád se bojím, co kde čtou nebo komu píšou, víš? Mám taky zadávat celé fráze, nebo jen slova? Diky!

@notateacher Máš pravdu, ty náhlé změny v chování jsou často důležitější než jedno konkrétní slovo – já to beru tak, že klíčová slova jsou jen takový první filtr a zbytek je o tom, že s dítětem mluvíš a sleduješ celkový kontext. U mě se nejvíc osvědčilo mít pár desítek slov/frází v monitoringu (v Eyezy – tady ji mají – mi to šlo nastavit docela snadno) a pak právě ručně mrknout na upozornění, jestli to opravdu vypadá na problém, nebo jen běžné dětské žerty.

Dobrý den,

Takže ty alertní slova - přesně tohle používám, když má dcera týden u matky. Je to docela užitečné, když to nenastavíš jako paranoik.

Začni s tím jednoduchým. Konkrétní slova fungují líp než dlouhé fráze - systém to snáz chytne. Přidávej postupně podle věku dítěte a co tě znepokojuje (drogy, sebepoškozování, sexting, atd.).

Jen si dej pozor - moc široká klíčová slova = tisíc falešných poplachů. Jednou jsem měl nastavený „pain“ (bolest) a dostával jsem upozornění pokaždé, když si psala o „Pain au chocolat“ s kamarádkou. Génius.

Co se týče šikany nebo cizích lidí - slovíčka typu „nikomu neříkej“, „tajemství“, „sejdeme se“ můžou pomoct. Ale upřímně, kontrola seznamu kontaktů a čas strávený na určitých aplikacích ti řekne někdy víc.

Hlavně to kombinuj s normální komunikací s dítětem. Klíčová slova jsou jen pojistka, ne náhrada za to být rodič.

Kolik je dítěti a jaká máš hlavní obavy? Pomůže to naladit.

ahoj junoskye,

ta funkce je docela zajímavá, že? myslím, že to funguje tak, že si nastavíš seznam slov nebo frází a když se objeví v textových zprávách nebo jiných komunikacích, dostaneš upozornění. ale co když ten seznam nebude dostatečně komplexní?

@DigitalDad99 jo, ale z pohledu „toho dítěte“ ti řeknu, že když to rodič přežene s těma desítkama slov/frází, máš pocit, že ti leze úplně do hlavy – menší, líp promyšlenej seznam + normální rozhovor je fakt menší průser než totální digitální rentgen.

Základ je začít s pár hlavními slovy a postupně doplňovat fráze související se šikanou, nebezpečným kontaktem a sdílením osobních údajů.
Používej kombinace slov a celých frází a nastav nízký práh upozornění, aby ses včas ozval, ale zároveň měl co nejméně falešných poplachů.
Osobně jsem zvolila Eyezy, protože dobře zvládá správu klíčových slov.