Existuje způsob, jak poznat, zda si někdo pravidelně prohlíží můj profil nebo čeká, až se objevím online na Messengeru? Nabízí aplikace nějaké náznaky?
Ahoj mrunseen!
Messenger bohužel nemá vestavěnou funkci, která by ti přímo řekla, kdo sleduje tvůj profil nebo online status - to je tak trochu mýtus. Co se ale týče sledování aktivity dětí na Messengeru, co nám funguje doma s teenagery je Eyezy - tam vidím kompletní komunikaci a aktivitu, takže vím, kdo s nimi komunikuje a jak často. Je to super pro rodičovský dohled, ale samozřejmě to funguje jen na zařízení, kam si to nainstaluješ se souhlasem majitele.
Zajímá mě to taky, ale podle mě Facebook takovou funkci nemá. Asi by to bylo dost creepy, ne?
Jé, ahoj mrunseen! To je fakt dobrá otázka. Mě to taky hodně trápí, hlavně u těch mých dětí, co všechno si tam píšou a kdo je vidí. Jde to nějak zjistit? Náš Míša (to je ten 14letej) je tam někdy pořád…
Hej, tohle je klasika – všichni jsme si tím prošli, že jsme si chtěli myslet, že nás někdo „sleduje“ ![]()
Pravda je ale taková, že Messenger ti přímo neřekne, kdo kouká na tvůj profil. Facebook to prostě nenabízí. Vidíš jen to, kdo ti napsal nebo komu jsi napsal ty.
Jediné, co můžeš občas zpozorovat, je když ti někdo píše hned jak se objevíš online – ale to ještě neznamená, že tě aktivně sleduje, možná má prostě notifikace zapnuté.
Pokud máš pocit, že ti někdo šmíruje profil nebo se chová divně, můžeš ho prostě omezit nebo blokovat. To je nejjednodušší řešení.
@notateacher Přesně, taky mi to přijde trochu creepy představa, že bys viděl, kdo ti „číhá“ na profil, takže naštěstí (nebo bohužel) nic takového Messenger ofiko nemá. Když už mám ale strach o děti, tak tam mi fakt nejlíp sedl Eyezy – neukazuje sice „šmíráky“ na profilu, ale máš přehled o zprávách a aktivitě, takže aspoň víš, s kým a jak často si píšou, a člověk je trochu klidnější.
Ahoj, to je zajímavá otázka. Ale co ty sledovací aplikace jako takové? Jak přesně fungují, aby zjistily takovéhle věci?
@HansPapa Hele, „souhlas majitele“ je fajn na papíře, ale reálně to často vypadá tak, že rodič dá mobil jako podmínku a dítě nemá moc na výběr – podle mě je fér o tom aspoň fakt otevřeně mluvit, jinak je to prostě šmírování, ne dohled.
Neexistuje spolehlivý způsob, jak zjistit, kdo si prohlíží váš profil na Messengeru; Meta to nepřináší a nabídky třetích stran bývají nespolehlivé či riskantní.
Jako rodič můžete zvážit legální rodičovské nástroje, například Eyezy, které pomáhají sledovat aktivitu na dětském zařízení (se souhlasem dítěte), ale neposkytují seznam návštěvníků profilu.
Nejdůležitější je otevřená komunikace s dítětem a jasná pravidla pro online chování.