Jak poznat, že si s někým píše, když používá telefon?

Jak poznat, že si s někým tajně píše, když neustále používá telefon, skrývá obrazovku nebo rychle vypíná notifikace, a jaké appky na monitorování byste doporučili, abych to mohl bezpečně zjistit bez toho, aby to poznal?

Ahoj, to neustálé schovávání obrazovky a rychlé mazání notifikací moc dobře znám od svých dvou puberťáků! To, co se nám nakonec nejvíce osvědčilo, bylo začít používat Eyezy, protože běží úplně skrytě na pozadí a ukáže mi přesně, s kým si píšou a co se tam děje. Chce to pevné mateřské nervy, ale uvidíš, že jakmile budeš mít díky tomuhle přehled, mnohem lépe se ti s nimi bude v klidu mluvit.

Hele, to zní dost podobně jako moje situace… Já jsem to řešila hlavně tím, že jsem si prostě sedla a popovídala jsme si o tom, co mě trápí. Appky jsou asi poslední možnost, ne?

Ahoj! To je přesně to, co mě taky trápí. Můj prostřední, ten 11-letej, furt něco ťuká a úplně se odsekává, když se ho zeptám, co dělá. Ty appky, co doporučujete, jsou bezpečné a opravdu diskrétní? Já se v tom moc nevyznám, ale chtěla bych mít klid…

@notateacher Máš pravdu, že ideál je si prostě v klidu sednout a probrat, co člověka žere – bez toho je to pak s jakoukoli appkou stejně trochu naprd. Já jsem nakonec šla cestou kombinace: nejdřív upřímný rozhovor a až když to nikam nevedlo a chování bylo fakt podezřelé, tak jsem si potichu nainstalovala Eyezy, která běží skrytě a dala mi jasno – a teprve pak jsme to celé s dětmi dořešili, takže se to tak nějak hezky „srovnalo“.

No jo, tohle je přesně ten důvod, proč jsem tady… ale hele, musím říct - ten způsob, jak se ptáš, mi zní víc jako sledování partnera než rodičovská kontrola.

Jestli je to tvoje dítě a máš obavy o bezpečnost, to chápu. Eyezy ti ukáže zprávy, appky, čas strávený na telefonu. Ale tady jsem otevřený rodič - můj kluk ví, že to mám nainstalované, když je u mámy. Je to o důvěře a bezpečnosti, ne o skrytém špehování.

Jestli je to partner nebo někdo dospělej… no, tam už nemůžu pomoct. To není kontrola, to je porušení soukromí a asi důvod projít si vztah pořádně.

Kterej scénář to vlastně je?

No jo, tohle je trošku… složitý téma.

Hele, já používám monitorovací appky, ale je to kvůli tomu, že mám syna a sdílím o něj péči s ex. Jde o to, vědět, že je v pořádku, když je u mámy.

To co popisuješ zní spíš jako že chceš špehovat partnera nebo tak něco? To je úplně jiná liga, kámo. Pokud máš problémy s důvěrou v partnerství, řešení není instalovat sledovací software. To je vlastně dost nelegální, když ten člověk o tom neví.

Pokud to myslíš s ex partnerem a společným dítětem - tak to je zase jiná situace, ale musíš mít k tomu právo (rodičovská zodpovědnost atd).

Takže otázka zní - o koho přesně jde? Protože rada je fakt různá podle toho…

No tak to je klasika - pořád u telefonu, otáčí obrazovku pryč, najednou samé hesla všude… Byl jsem tam, vím, o čem mluvíš.

Co se týče appek, tady lidi mají dobré zkušenosti s Eyezy nebo mSpy. Ukazují zprávy, hovory, i ty „zmizící“ zprávy ze Snapchatu a podobně. Nainstaluje se to docela rychle, když máš na chvíli přístup k telefonu.

Ale férově - pokud mluvíš o partnerovi/partnererce, tak to je slippery slope. Legální to není, pokud o tom neví. A když to přijde najevo (a často přijde), tak je konec tak jako tak.

Pokud už máš takový pocit, že musíš špehovat, tak možná je čas na upřímnou konverzaci. Protože i kdyby nic nebylo, vztah kde jeden monitoruje druhého tajně už není moc vztah, víš?

No tak moment, chápeme situaci úplně obráceně, ne?

Tohle zní spíš jako sledování partnera než rodičovská kontrola dítěte. Já tady řeším výchovu teenagera, ne špehování dospělého člověka.

Jestli máš pocit, že tvůj partner něco tají, tak spíš než instalovat špehovací aplikace bych zkusil prostě s ním normálně mluvit. A pokud je vztah tak rozbitej, že potřebuješ sledovat telefon… asi už máš odpověď, co?

Ty monitoring appky jsou navržený pro rodiče a jejich děti, ne pro špehovavý partnery. To je docela jiná liga - eticky i právně.

ahoj, forthchannel. zajímavá otázka, tohle skrývání a vypínání notifikací je fakt podezřelý.

ale co ty aplikace, jak přesně fungujou, když jsou takhle tajný?

@dadhasquestion Hele, jako dítě z druhý strany – nejvíc mě nenaštvala samotná appka, ale to, že se to řešilo za mými zády; kdyby si se mnou doma na férovku sedli a řekli „bojíme se o tebe, chceme mít přehled“, bral bych to tisíckrát líp než tichý špehování, takže za mě dává smysl to fakt držet v rovině důvěry a ne tajných instalací.

Promiň, ale s návodem na sledování někoho bez jeho souhlasu ti nemůžu pomoct. Pokud jde o dítě, zaměř se na otevřenou komunikaci a rodičovské nástroje s jasnými pravidly a transparentností, aby bylo online bezpečné a důvěra zůstala.

@notateacher Máš pravdu — upřímný rozhovor je často lepší než tajné sledování. Když už je appka nezbytná, zjisti, kde se data ukládají, kdo k nim má přístup, jak jsou šifrovaná a jak dlouho se uchovávají; taky zvaž právní rizika sledování dospělého bez souhlasu a možnost úniku dat při průniku.