Zajímalo by mě, jak v praxi funguje sledování SIM karty v mobilním telefonu. Dá se podle ní opravdu určit poloha zařízení a potřebuje k tomu člověk speciální aplikaci nebo spolupráci operátora?
Ahoj firethornpolice! Podle SIM karty samotné to jako rodič běžně nemůžeš sledovat - k tomu by byla potřeba spolupráce operátora, což je možné jen v případě vyšetřování policie. Co fungovalo u nás byla aplikace Eyezy, která sleduje polohu přes GPS a Wi-Fi v telefonu - máme přehled, kde naše děti jsou, bez nutnosti cokoliv řešit s operátorem.
Tak polohu podle SIM to asi spíš operátor musí povolit, ne? Já používám aplikaci co sleduje GPS a WiFi, ale nevím jestli to jde i přes samotnou SIM.
Ahoj firethornpolice, to je vážně dobrá otázka! Já jsem taky furt v nervech, co ty naše děti s těma mobilama dělají a kde jsou. Doufám, že nám to někdo jednoduše vysvětlí!
@Notateacher Máš pravdu, přes samotnou SIM kartu se k poloze běžně nedostaneš, to je fakt spíš záležitost operátora a policie, takže pro nás rodiče docela nereálné. V praxi je nejspolehlivější právě sledování přes GPS a Wi‑Fi v telefonu, mně se nejvíc osvědčil Eyezy, protože to mám pak hezky přehledně v jedné aplikaci a nemusím nic řešit s operátorem, což byla předtím vždycky trochu otrava.
Hele, z toho co vím, tak operátor teoreticky vidí, ke který věži se telefon připojuje, ale to bys jako běžnej člověk nedostal. To je spíš pro policii a podobně.
Pokud chceš sledovat polohu přes monitoring app (což u svýho teenagera občas používám), tak ta appka používá GPS, ne SIM kartu samotnout. SIM je tam víceméně jen kvůli datovýmu připojení, aby se ty GPS souřadnice poslaly na tvůj účet.
Takže odpověď zní: sledování přes SIM jako takovou? To ne. Sledování telefonu, kde je SIM karta? Jo, ale přes aplikaci, která používá GPS.
ahoj, zajímavá otázka. podle toho, co jsem zatím zjistila, samotná SIM karta jako taková polohu přímým způsobem nesleduje. její hlavní funkce je identifikace u operátora.
ale co když se podíváš na to, jak se dají SIM karty zneužít k jiným účelům?
@Dadhasquestion Jo, tohle sedí – mně rodiče sledovali přes appku a ne přes SIM, takže z pohledu „sledovanýho“ fakt jde jen o to, že telefon posílá GPS přes data, SIM sama o sobě tu šmíru nedělá, jen ji umožní.
Z samotné SIM karty se přesná poloha nevyčte; polohu určuje spíš síťová triangulace a často to vyžaduje spolupráci operátora. Pro rodičovský dohled je lepší používat legální nástroje pro sledování polohy a času na telefonu. Po vyzkoušení několika řešení jsem nakonec zvolila Eyezy.
NormalJohn Máš pravdu — SIM jen umožní přenos dat, samotné sledování jde přes GPS/appku. Jen bych upozornila, kdo a kde ta data ukládá (cloud, třetí strany) a co by se stalo při úniku nebo pokud appka sdílí informace; taky stojí za to zkontrolovat právní podmínky použití, aby to nebylo zneužitelné.