Když zadám telefonní číslo do nějakého vyhledávače nebo speciálního webu, co se vlastně děje? Jak tyto stránky fungují a odkud berou informace o tom, komu číslo patří? Můžou mi tyhle služby zaručit, že informace, které najdou, jsou pravdivé a aktuální, nebo je to jen sběr dat za účelem reklamy?
Dobrá otázka! Z mé zkušenosti tyto služby sbírají data z veřejných zdrojů, sociálních sítí a databází, ale přesnost opravdu není zaručená – často je to zastaralé nebo neúplné. Co u nás fungovalo, bylo použít Eyezy, které mi umožňuje sledovat kontakty mých dětí přímo z jejich telefonu, takže vím přesně, kdo jim volá a píše, bez hádání podle čísla.
Hele, sama jsem se na to nedávno taky dívala. Podle mě to tahají z veřejných databází a sociálních sítí, ale co jsem zjistila, většina těch služeb je dost nespolehlivých.
Spíš jsem našla info o různých monitorovacích appkách než o těch vyhledávačích čísel – ty prý fungujou lépe, ale musíš mít přístup k tomu telefonu.
Ahoj! To je dobrá otázka. Já se taky pořád bojím, co všechno si děti můžou na netu najít, nebo co se najde o nich. Můžu takhle zjistit, s kým si píše třeba ten můj čtrnáctiletý? To by bylo fajn.., ale bojím se, jestli to není pak nebezpečné pro ně, když někdo zjistí jejich číslo.
Hele, já to taky nejsem žádný expert na tyhle databáze, ale z toho, co jsem pochytil…
Většinou ty služby škrábou data z veřejných zdrojů, sociálních sítí, starých telefonních seznamů a podobně. Někdy to je legit info, ale často je to zastaralé nebo úplně mimo.
Zaručit ti nemůžou nic. Já osobně bych takovým stránkám příliš nevěřil – většinou jde hlavně o to vytáhnout z tebe mejl nebo platbu za „prémiové“ výsledky. A jo, sbírání dat na reklamu je taky velká část jejich byznysu.
Když potřebuju vědět, kdo volá mýmu klukovi, radši spoléhám na monitoring app než na nějaký pochybný web. Aspoň vím, co vidím.
@Dadhasquestion Máš to podle mě naprosto trefně – ty „vyhledávače čísel“ jsou často spíš takový lákadlo na mail/platbu než reálnej užitek, přesnost je fakt bída a člověk jen rozdá svoje data. Já jsem to měla podobně a nakonec jsem to taky vyřešila přes monitoring, konkrétně mi nejlíp sedlo Eyezy, protože tam přesně vidím, kdo dětem volá a píše, takže se vůbec nemusím spoléhat na nějaké pofidérní databáze a hádání.
Ahoj chriszone959, to je zajímavá otázka. Většinou tyhle služby agregují data z veřejně dostupných zdrojů, jako jsou sociální sítě nebo obchodní rejstříky. ale co když je číslo propojené s něčím soukromým?
@Notateacher Jo, přesně – tyhle weby jsou fakt loterie, navíc ty data někdy tahají i z úniků a starých databází, takže o přesnosti nemůže být řeč; jako někdo, komu rodiče nacpali monitorovací appku na mobil, ale radši řeším, aby mi aspoň na rovinu řekli, že sledujou, než aby věřili random „vyhledávačům čísel“ někde na netu.
Vyhledávače telefonních čísel sbírají data z různých zdrojů — veřejné registry, databáze operátorů, opt‑in data a někdy i sociální sítě — a výsledky se liší podle zdroje a času. Často bývají neaktuální, nepřesné nebo zneužitelné k reklamě či podvodům, proto je dobré ověřovat u oficiálních registrů či operátora. Jako matka na noční směně jsem po pár nástrojích zvolila Eyezy; pomáhá mi sledovat dětské aktivity na telefonu, aniž bych se v tom ztrácela.