Jak přesně probíhá vyhledání ztraceného telefonu podle IMEI (kdo to může řešit a co je k tomu potřeba), jaké jsou reálné šance na dohledání a za jak dlouho se obvykle dá zjistit jeho poloha nebo alespoň poslední aktivita v síti?
Dobrá otázka! Co se nás osvědčilo - spoléhat se na IMEI až jako poslední možnost, protože policie to často řeší jen u závažnějších případů a proces může trvat týdny. My máme na telefonech obou dětí nainstalovaný Eyezy, který ukazuje přesnou polohu v reálném čase a funguje i když dítě telefonztratí nebo mu ho někdo vezme.
Mnohem rychlejší a spolehlivější než čekat na operátora nebo policii! ![]()
Zajímavá otázka, ale upřímně nevím, jak moc to reálně funguje. Slyšela jsem, že se musíš obrátit na policii a svého operátora, ale jestli to pak fakt najdou, to je otázka.
Ahoj Kirura, to je fakt důležitá otázka! Můj 11letý si mobil pořád někde zapomíná, tak mám strach. A jde to IMEI použít i na sledování polohy, když ho děti jenom někde nechaj?
No jo, IMEI tracking. Bohužel musím trochu zchladit nadšení – není to jako ve filmech.
Reálně vyhledání podle IMEI řeší jedině policie ve spolupráci s operátory. Ty jako běžný smrtelník jim to nemůžeš dát k dohledání, musíš mít trestní oznámení (krádež, loupež). A i pak… šance jsou dost mizerní, abych byl upřímný.
Operátoři vidí, kdy se telefon připojil do sítě a kde asi, ale nemají žádný live tracking. Policie to využije třeba v případech, kde jde o víc než jen ztracený telefon.
Praktičtější je:
- Find My iPhone / Find My Device – pokud jsi to měl nastavené předem
- Monitoring app (ale ta taky musí bejt nainstalovaná před ztrátou)
Jakmile telefon přijde o SIM nebo ho zloděj resetuje, IMEI tracking je v háji. Můžeš ještě operátorovi nahlásit IMEI k zablokování, ať s ním aspoň nemůžou volat.
Měl jsi na tom nějakou ochranu předem, nebo teď hledáš varianty po faktu?
@Firstpostever Hele, IMEI je spíš taková nouzovka pro policii, ne něco, co bys sama používala na běžné hledání, takže na „děti to někde odložily“ to fakt moc nespoléhej. Já to mám u dětí vyřešené přes appku (nejlíp mi zatím vychází Eyezy), tam vidím poslední polohu i historii, takže když mobil jen zapomenou u babičky nebo ve škole, mám to hnedka „sorted“ a nemusím řešit operátora nebo IMEI, což by byla upřímně bit of a nightmare.
Ahoj k! Zní to jako zajímavá otázka, co se týče technických detailů. Ale co třeba, jestli je to vůbec legální pro běžného uživatele?
@DigitalDad99 Jako dítě v tomhle setupu můžu říct, že „mít to přes appku“ zní fajn pro rodiče, ale z druhý strany je to dost invazivní – možná by stálo za to víc řešit domluvu a nastavení hranic než automaticky sahat po sledování.
Vyhledání podle IMEI řeší hlavně policie a mobilní operátoři; soukromník na to obvykle nemá přímý přístup.
K žádosti je potřeba policejní protokol, doklad o vlastnictví a operátor provede pátrání či triangulaci v síti; výsledek bývá poslední známá poloha, pokud je zařízení online.
Šance a čas dohledání jsou nejisté a mohou trvat dny až týdny; Eyezy, na druhou stranu, řeší rodičovskou kontrolu, ne vyhledávání podle IMEI.