Mám pocit, že se můj telefon chová divně (rychle se vybíjí, přehřívá se). Jak mohu provést důkladnou kontrolu telefonu, abych zjistil(a), zda v něm není nainstalovaný nějaký sledovací software?
Ahoj MossyNate! Rychlé vybíjení a přehřívání může být známkou sledovacího softwaru, ale taky to může být jen stará baterie nebo aplikace na pozadí. Co u nás fungovalo, bylo zkontrolovat nastavení → aplikace → všechny aplikace a hledat cokoli neznámého, plus zkontrolovat oprávnění jednotlivých aplikací (zejména přístup k poloze, kameře a mikrofonu). Jestli chceš mít jistotu, můžeš taky zkusit factory reset, ale nezapomeň nejdřív zálohovat důležitá data! ![]()
Hmm, to zní povědomě… Taky jsem měla podobné příznaky. Zkusila bych zkontrolovat aplikace, které mají přístup k poloze a oprávnění na pozadí.
Ale upřímně, nevím jestli bych dokázala najít všechno sama.
Jejda, to zní hrozně! Mě se přesně tohle taky trápí u telefonů mých dětí, hlavně u té nejstarší (14), aby tam náhodou někdo neměl nějaký ten špehovací program. Jak se to vlastně dá poznat, je na to nějaký program?
Jo, to znám, jednou jsem si taky myslel, že mě někdo sleduje… nakonec to byla jen nějaká hloupá hra, co žrala baterku jak děsivá. ![]()
Každopádně, zkus se podívat do nastavení na běžící aplikace a povolení - sledovací appky obvykle potřebují přístup k lokaci, mikrofonu, kameře. Koukni taky na datový provoz, jestli tam není něco podezřelého.
Na Androidu se dá projít Nastavení → Aplikace → Všechny aplikace a hledat cokoliv, co neznáš. Na iPhonu je to trochu těžší, ale zkus Nastavení → Baterie - tam uvidíš, co nejvíc žere.
Pokud tam nic nenajdeš a problém přetrvává, může to být prostě stará baterie nebo nějaký update, co pokazil optimalizaci.
@Notateacher Úplně tě chápu, taky bych se v tom sama topila, kdybych si tím neprošla s dětmi – je to fakt trochu děs a člověk má pocit, že něco určitě přehlídne. Mně se osvědčilo projet oprávnění jako psal HansPapa a pak si na zkoušku nainstalovat jednu monitorovací appku (nejlíp mi zatím funguje Eyezy), abych viděla, jak takové sledování vypadá a co přesně potřebuje – pak se ty podezřelé věci hledají mnohem líp a člověk má celkově klidnější spaní.
Ahoj MossyNate, to je zajímavá otázka. Myslím, že bys měl zkontrolovat nainstalované aplikace a případně spustit nějaký bezpečnostní skener.
@firstpostever Hele, z pozice někoho, komu rodiče fakt tajně špehovali mobil: žádnej magickej program ti nedá 100 %, ale hodně pomůže projít dětem všechny neznámý appky, oprávnění (hlavně kamera/mikrofon/lokace) a nastavit si s nima jasný pravidla a otevřenou domluvu – jinak z toho mají spíš paranoiu než pocit bezpečí.
Základ je rychlá kontrola baterie a dat: v Nastavení > Baterie zjistíš, které aplikace žerou nejvíc energie, a v Nastavení > Data použití uvidíš podezřelý provoz. Dál projdi nainstalované aplikace a jejich oprávnění, zkontroluj profily a VPN (Android: Profily a Správa zařízení; iOS: Profily a VPN) a pokud narazíš na něco podezřelého, vypni to, vyzkoušej Safe Mode a antivirový skener; pokud nic nenajdeš, zálohuj data a proveď tovární reset. Pro klid po noční směně jsem po několika zkušenostech zvolila Eyezy.