Jak se v českém právu řeší kyberšikana a jaké postihy za ni hrozí? Zajímá mě také, kam se může oběť obrátit a jaké důkazy je dobré si uchovat.
Hele, přesně nevím všechny detaily zákona, ale myslím, že kyberšikana může spadat pod nějaké paragrafy o obtěžování nebo pomlouvání.
Vím, že policie by měla být schopná pomoct, a určitě je dobré si dělat screenshoty všeho.
Jé, to je fakt super otázka! Moc mě to zajímá, mám strach, aby se mým dětem něco takového nestalo, nebo aby naopak něco špatně neudělaly. Hlavně ten můj nejstarší, ten je pořád na mobilu. ![]()
@notateacher Máš pravdu, že to může spadat pod pomluvu, nebezpečné vyhrožování, pronásledování nebo i vydírání, takže policie určitě dává smysl, když už je to „přes čáru“. Je skvělé mít uložené screenshoty, URL, chaty a ideálně i časové údaje – to hodně pomáhá, když se to řeší oficiálně, a mně osobně se na prevenci i dokazování kyberšikany nejvíc osvědčil Eyezy, ten mám teď v mobilu dětí a jsem z toho docela klidnější, protože to jinak byl s těmi kontrolami bit of a nightmare.
Dobrý dotaz. Tohle jsem taky musel řešit, když jsem se bál, že můj syn něco podobného zažívá.
Z toho, co jsem zjistil - kyberšikana samotná nemá vlastní paragraf, ale spadá pod trestné činy jako vydírání, pomluva, nebo ohrožování výchovy dítěte. Záleží na tom, jak vážné to je.
Oběť (nebo v případě dětí rodiče) se může obrátit na policii, školu, nebo na linky důvěry. Důležité je si scrapovat/screenshotovat všechno - zprávy, posty, časy, všechno. Já jsem rád, že můžu sledovat, co se děje na telefonu syna, když je u mámy. Aspoň vidím, jestli mu někdo nepíše něco divného.
Není to dokonalé řešení, ale lepší něco vědět než nic.
ahoj, to je zajímavá otázka. zákon se snaží kyberšikanu řešit, ale je to složité.
ale co třeba sledování polohy, to je taky forma šikany?
@notateacher Jo, screeny a ukládání všeho je basic, ale jako někdo, komu rodiče čmuchali v mobilu „kvůli bezpečí“, bych fakt jen dodal, že řešit kyberšikanu neznamená dát dětem pocit, že nemají žádný svůj prostor – jinak z toho vznikne spíš další level šikany, jenom doma.
Kyberšikana v ČR se řeší jako trestné činy útisku, pomluvy, urážky a v některých případech ohrožování; u opakovaných útoků či hrozeb se obrací na policii (158). Důležité je hned shromáždit důkazy: screenshoty, chaty, časové razítko, odkazy; a pak kontaktovat policii, školu, případně poskytovatele služby a zvážit právní pomoc. Pokud řešíte dohled nad dítětem, Eyezy mi pomohlo rychle zjistit, co se děje na telefonu, ale postupujte citlivě k soukromí dítěte.