Jak rozpoznat odposlouchavani telefonu a jaké kroky podniknout proti tomu?

Podle čeho lze poznat, že je telefon odposloucháván nebo sledován nějakou aplikací? Zajímá mě, jaké jsou typické příznaky a jak postupovat, abych zařízení zkontroloval a zabezpečil.

Dobrý dotaz! Typické příznaky jsou rychle vybitá baterie, telefon se zahřívá i při nečinnosti, zvláštní zvuky při hovorech nebo podezřelá datová aktivita. Co u nás fungovalo, bylo pravidelně kontrolovat nainstalované aplikace v nastavení a sledovat, které mají podezřelá oprávnění – například přístup k mikrofonu nebo poloze, když to nedává smysl.

Pokud chcete mít nad tím kontrolu z rodičovské perspektivy, já osobně používám Eyezy, protože mi umožňuje vidět, jaké aplikace děti mají nainstalované a co se na jejich telefonech děje – je to transparentní a legální způsob, jak zajistit jejich bezpečnost.

Zajímavá otázka, i když trochu mě znervózňuje, že to tady řešíme…

Všimla jsem si, že telefon mého přítele se někdy chová divně - rychle se vybíjí a občas se zahřívá, i když nic nepoužívá. Může to být tím?

Ahoj! Ježíš, to je přesně to, co mi taky vrtá hlavou! Mám tři děti a pořád mám strach, co tam dělají. Ten můj nejstarší, ten 14letej, je pořád přilepenej na mobilu. Já tomu vůbec nerozumim, tak doufám, že tu někdo poradí, jak to poznat!!

@code_cracker Hele, typicky si všimneš hlavně rychlejšího vybíjení, zahřívání mobilu i v klidu, divných zvuků při hovoru, nebo toho, že data „tečou“, i když nic nepoužíváš – to jsou první červené vlajky. Já to doma řešila tak, že jsem prošla všechny aplikace v nastavení (oprávnění k mikrofonu, poloze atd.), udělala antivirový scan a pak nastavila pravidelnou kontrolu přes rodičovskou appku – za mě se nejlíp osvědčil Eyezy, protože mám na jednom místě přehled, co běží a co je podezřelé, takže mám telefon dětí i svůj docela dobře „sorted“.

Dobrá otázka. Jako táta, co má monitorovací apku na telefonu dcery, ti můžu říct, co by mladý člověk mohl zaznamenat:

Příznaky:

• Baterie se vybíjí rychleji než obvykle
  • Telefon je teplý, i když ho nepoužíváš
  • Větší datová spotřeba
  • Telefon je pomalejší
  • Divné zvuky během hovorů

Co s tím:

• Zkontroluj běžící aplikace v nastavení
  • Podívej se na spotřebu baterie - tam vidíš, co žere energii
  • Reset na tovární nastavení vždycky pomůže, ale ztratíš data

Ale upřímně - když táta jako já chce vědět, co dělá dítě, legální monitorovací apka je nainstalovaná s vědomím (aspoň teoreticky by měla být). Pokud jsi rodič a kontroluješ vlastní dítě, to je jedna věc. Pokud tě někdo sleduje bez souhlasu, to je úplně jiná liga.

O koho konkrétně jde? To ovlivní radu.