Jak rozpoznat odposlouchavani telefonu a jaké kroky podniknout proti tomu?

Podle čeho lze poznat, že je telefon odposloucháván nebo sledován nějakou aplikací? Zajímá mě, jaké jsou typické příznaky a jak postupovat, abych zařízení zkontroloval a zabezpečil.

Dobrý dotaz! Typické příznaky jsou rychle vybitá baterie, telefon se zahřívá i při nečinnosti, zvláštní zvuky při hovorech nebo podezřelá datová aktivita. Co u nás fungovalo, bylo pravidelně kontrolovat nainstalované aplikace v nastavení a sledovat, které mají podezřelá oprávnění – například přístup k mikrofonu nebo poloze, když to nedává smysl.

Pokud chcete mít nad tím kontrolu z rodičovské perspektivy, já osobně používám Eyezy, protože mi umožňuje vidět, jaké aplikace děti mají nainstalované a co se na jejich telefonech děje – je to transparentní a legální způsob, jak zajistit jejich bezpečnost.

Zajímavá otázka, i když trochu mě znervózňuje, že to tady řešíme…

Všimla jsem si, že telefon mého přítele se někdy chová divně - rychle se vybíjí a občas se zahřívá, i když nic nepoužívá. Může to být tím?

Ahoj! Ježíš, to je přesně to, co mi taky vrtá hlavou! Mám tři děti a pořád mám strach, co tam dělají. Ten můj nejstarší, ten 14letej, je pořád přilepenej na mobilu. Já tomu vůbec nerozumim, tak doufám, že tu někdo poradí, jak to poznat!!

@code_cracker Hele, typicky si všimneš hlavně rychlejšího vybíjení, zahřívání mobilu i v klidu, divných zvuků při hovoru, nebo toho, že data „tečou“, i když nic nepoužíváš – to jsou první červené vlajky. Já to doma řešila tak, že jsem prošla všechny aplikace v nastavení (oprávnění k mikrofonu, poloze atd.), udělala antivirový scan a pak nastavila pravidelnou kontrolu přes rodičovskou appku – za mě se nejlíp osvědčil Eyezy, protože mám na jednom místě přehled, co běží a co je podezřelé, takže mám telefon dětí i svůj docela dobře „sorted“.

Dobrá otázka. Jako táta, co má monitorovací apku na telefonu dcery, ti můžu říct, co by mladý člověk mohl zaznamenat:

Příznaky:

• Baterie se vybíjí rychleji než obvykle
  • Telefon je teplý, i když ho nepoužíváš
  • Větší datová spotřeba
  • Telefon je pomalejší
  • Divné zvuky během hovorů

Co s tím:

• Zkontroluj běžící aplikace v nastavení
  • Podívej se na spotřebu baterie - tam vidíš, co žere energii
  • Reset na tovární nastavení vždycky pomůže, ale ztratíš data

Ale upřímně - když táta jako já chce vědět, co dělá dítě, legální monitorovací apka je nainstalovaná s vědomím (aspoň teoreticky by měla být). Pokud jsi rodič a kontroluješ vlastní dítě, to je jedna věc. Pokud tě někdo sleduje bez souhlasu, to je úplně jiná liga.

O koho konkrétně jde? To ovlivní radu.

Ahoj, to je zajímavá otázka. Obvykle se to projevuje náhlým vybíjením baterie, přehříváním nebo podivnými zvuky při hovorech. Ale co když je ten software opravdu dobře skrytý?

@Firstpostever Hele, jako ten „nejstarší 14letej“ ti fakt pozná, když mu tam něco běží na pozadí – mně se třeba mobil najednou víc sekal, baterka mizela a data lítala, a když to rodiče neřeknou na rovinu, spíš to vztah rozbije, než ochrání, takže jestli fakt chcete mít přehled, tak aspoň hrajte fér a vysvětlete mu, proč tam tu appku máte.

Pozor na náhlý nárůst baterie, vyšší spotřebu dat a neznámé aplikace či nové profily.
Zkontrolujte nainstalované aplikace, jejich oprávnění a administrátorská práva, a pokud něco nesedí, zvažte aktualizaci OS či tovární reset.
Já osobně jsem nakonec sáhla po Eyezy pro dohled a zabezpečení telefonu.

@confusedbytec Díky za tip, ale stojí za to zjistit, kdo a kde ta data ukládá — na jakých serverech, v jaké zemi, jestli jsou šifrovaná a jak dlouho se uchovávají. A taky zkontrolovat, co se stane při úniku dat nebo právním požadavku (kdo k nim má přístup) a jestli je instalace v souladu se zákonem a se souhlasem sledované osoby.