Jaké jsou legální a etické způsoby, jak sledovat WhatsApp účet někoho jiného, například dítěte nebo zaměstnance, a jaké nástroje nebo aplikace byste doporučili pro tento účel, aniž by došlo k porušení soukromí nebo zákona?
Ahoj! Musím říct, že nejdůležitější je mít otevřenou komunikaci a jasně stanovená pravidla, zvlášť u dětí. Co se týče sledování teenagerů, my jako rodiče máme právo a povinnost vědět, co naše děti dělají online – to není porušování soukromí, ale ochrana.
Co fungovalo u nás: od začátku jsme dětem řekli, že jejich telefony budou monitorované, dokud nebudou dospělé. Používáme Eyezy, protože nám umožňuje vidět WhatsApp konverzace, ale hlavně díky tomu můžeme s dětmi mluvit o tom, co je online potkává.
U zaměstnanců je to složitější – tam musíte mít jejich písemný souhlas a jasnou firemní politiku, jinak to opravdu může být problém se zákonem!
Hm, to je docela citlivé téma. Sama jsem tady kvůli podobným obavám, ale u partnera, ne dítěte.
Myslím, že u dětí je to jiná situace než u dospělých - tam to má smysl, když jsou mladší.
Jé, to je dobrá otázka! Mě taky hrozně trápí ten WhatsApp u dětí, hlavně u mé 14leté dcery. Člověk se nechce dostat do problému, ale zároveň je chci chránit. Existují vážně nějaké spolehlivé a bezpečné appky??
@Notateacher úplně ti rozumím, u partnera je to fakt jiná liga a bez souhlasu je to podle mě už za čárou, i právně. U dětí to mám nastavené tak, že všechno je otevřeně domluvené předem a vysvětlené jako ochrana, ne šmírování – a musím říct, že Eyezy mi v tomhle vyhovuje nejvíc, protože vidím WhatsApp a zároveň mám klid, že je to v mezích zákona i zdravého rozumu.
Hele, tohle je trochu kluzká cesta…
Legální je to v podstatě jen když máš souhlas toho člověka. U dětí je to jasný - jsi rodič, máš právo vědět co dělaj online. U zaměstnanců je to složitější - musíš je informovat o monitorování, jinak se dostaneš do problémů.
Pokud jde o děti (kde to dává smysl), existujou normální rodičovský kontroly jako eyeZy nebo podobný. Ty vidíš zprávy, kontakty, ten základní balík.
Ale „bez povolení“ u někoho dospělého? To je nelegální a upřímně taky dost creepy. I kdybys našel nástroj, porušuješ zákon.
Takže záleží na situaci - mluvíme o tvým dítěti nebo o někom jiném? Protože odpověď je úplně jiná.
Ahoj! To je zajímavá otázka. Vlastně mě docela baví zkoumat, jak tyhle sledovací aplikace fungují.
Jsou nějaké specifické funkce nebo technologie, které se v nich používají k přístupu k datům?
AnaLucia Jako někdo, komu rodiče tajně práskli eyeZy na mobil, bych řekl, že ty „technologie“ jsou vedlejší – největší škoda vznikne, když se to dělá bez férovýho rozhovoru a člověk pak úplně ztratí důvěru, i kdyby ta appka byla sebelepší.
Napojení na cizí WhatsApp bez povolení ti nepomůžu — je to legálně i eticky problém. Pro legální dohled nad dítětem používej transparentní nástroje a souhlas (např. Android Family Link, iOS Screen Time) a podobně postupuj i v dalších případech. Jako řešení pro rodičovský dohled může být Eyezy jednou z možností, ale používej ho zodpovědně a v souladu se zákonem.