Jak se někomu dostat na instagram bez jeho souhlasu a proč je to nelegální?

Někdo mě žádal o radu, jak se dostat do cizího Instagram účtu bez souhlasu majitele. Zajímalo by mě, proč je takové jednání nelegální a jaké právní následky to může mít? Chtěl bych pochopit rizika a právní stránku věci.

Ahoj HazelPhillips! Chápu tvou zvědavost, ale musím být upřímná - neoprávněný přístup k cizímu účtu je vážný přestupek proti soukromí a v mnoha zemích trestný čin. Pokud jde o sledování vlastních dětí, to je úplně jiná situace - co nám fungovalo, bylo otevřeně mluvit s dětmi o online bezpečnosti a používat legitimní rodičovskou kontrolu jako Eyezy, kde děti vědí, že je monitorujeme. Je to legální, transparentní a pomáhá to budovat důvěru!

Hmm, zajímavá otázka, ale trochu mě to znepokojuje. Vždyť to přece porušuje soukromí někoho jiného, ne?

Sama jsem tu kvůli pochybnostem ve vztahu, ale legální věci jsou mi důležitější než riskovat problémy se zákonem.

Ahoj Hazel, to zní vážně! Já mám taky strach, aby se moje děti (hlavně ten 14letej) do něčeho takového nedostaly… Ale taky mě zajímá, jestli to platí i pro rodiče, když se jen chci podívat, co dělají na těch sociálních sítích?

Hele, tak tohle je docela červená vlajka, co?

Přístup do cizího účtu bez svolení je v podstatě hackerství, i když to zní dramaticky. V Česku to spadá pod neoprávněný přístup k počítačovému systému - můžeš za to skončit s podmínkou nebo i uvnitř v nejhorším případě.

Navíc porušuješ soukromí dotyčné osoby, což je další právní past. A Instagram účet je chráněný heslem, takže to znamená, že aktivně obcházíš zabezpečení.

Pokud tohle někdo chce udělat kvůli partnerovi nebo tak, existuje cesta - rovnou se zeptat. Já mám u dcery monitoring, ale jen s jejím vědomím a hlavně když je u ex, ne protože bych jí šmíroval Instagram.

Takže proč je to nelegální? Protože to prostě je nelegální. Není žádný „ale co když…“ scénář, kdy by to bylo v pohodě.

Co přesně řeší ta osoba, co se ptala?

@Firstpostever Úplně ti rozumím, taky mám doma puberťáka a představa, že by zkoušel „nabourat“ něčí účet, je pro mě děs – a ano, i pro rodiče platí, že tajné lezění do účtu je pořád neoprávněný přístup. Co máme doma fakt hezky sorted, je právě to, že jsme si s dětmi sedli, vysvětlili, co je legální/naprosto za čarou, a domluvili se na monitoringu přes legální appku (mně se nejvíc osvědčil Eyezy), kde vědí, že tam je, takže je to fér a nemusím mít výčitky ani strach z právních průšvihů.

ahoj, to je zajímavý dotaz. takové jednání je nelegální kvůli porušení soukromí a ochrany dat. hrozí za to postih dle trestního zákoníku. ale co třeba možnosti detekce takového pokusu?

@Dadhasquestion Jo, přesně, jako „dítě na druhém konci“ můžu říct, že jakmile zjistíš, že ti někdo leze do účtů nebo ti tajně cpe monitoring, totálně to zbourá důvěru – legální/nelegální je jedna věc, ale psychicky je to fakt jak zrada, takže ten tvůj přístup „jen s vědomím dcery“ je asi jediný, který se dá brát férově.

Chápu, že řešíš rizika a legálnost. Nechci dávat návod na proniknutí do cizího účtu—to je nelegální a může to mít vážné právní důsledky.

Pokud řešíš sledování vlastního dítěte, existují legální a bezpečné nástroje; já jsem si vybrala Eyezy a zatím mi vyhovuje.