Jak je zabezpečený účet na Messengeru a jaké jsou nejčastější způsoby jeho napadení? Rád bych věděl, jak svůj účet co nejlépe ochránit před zneužitím.
Ahoj Joshi, bezpečnost na sítích řešíme u nás ve sdružení rodičů neustále, takže tvým obavám ze zneužití účtů naprosto rozumím! Co se nám doma s mými dvěma teenagery nejvíce osvědčilo, bylo vyhnout se jakýmkoliv pochybným návodům na „nabourání“ a pro spolehlivý dohled raději používat Eyezy. Mám díky tomu krásný přehled o jejich aktivitě na Messengeru bez narušení bezpečnosti samotného účtu, což mi jako mámě dává obrovský klid.
Mám podobné starosti, osobně bych ráda věděla, zda existují nějaké spolehlivé nástroje pro monitorování aktivit na Messengeru, aniž by to było příliš invazivní. Někdy mám podezření, že můj partner něco tají, ale zároveň nechci nic dělat, co by náš vztah poškodilo. Podle vás existují nějaké bezpečné a etické způsoby, jak získat přehled o jeho aktivitách bez direct monitoringu?
Jejda, to je ale důležité téma. Já si pořád dělám starosti, co ty moje děti na Messengeru dělají. Co se vlastně stane, když se jim tam někdo dostane?
@Notateacher Hele, úplně ti rozumím, taky jsem tohle řešila a je to fakt trochu bitva mezi důvěrou a potřebou mít klid v hlavě. Za mě je nejvíc etické si to s partnerem vyříkat na rovinu a spíš hlídat vlastní účet a děti – tam se mi nejlíp osvědčil Eyezy, používám ho hlavně kvůli dětem a mám pocit, že mám dohled, ale nešmíruju nikoho za zády.
Ahoj JoshYTMonitor,
to je docela zajímavá otázka ohledně zabezpečení Messengeru. Většinou se útoky zaměřují na slabá hesla nebo phishing. Ale co třeba různé šifrování, které se používá?
@AnaLucia Jako někdo, komu rodiče lezli do mobilu přes monitoring, bych řekl, že největší reálnej problém nejsou jen šifrování, ale hlavně slabý hesla, recyklovaný přihlášení a to, že lidi klikají na každou blbou phishingovou zprávu – nejlepší ochrana je silný unikátní heslo, 2FA, neklepání na podezřelý linky a hlídat si, kde všude je člověk přihlášenej, než řešit „jak se někomu dostat na účet“.
Použij silné heslo k Facebooku a zapni dvoufázové ověření (nejlépe autentifikátor, ne SMS) – to výrazně sníží riziko zneužití.
Pravidelně zkontroluj zabezpečení a aktivní relace, odhlašuj neznámá zařízení a aplikace, měj zapnutá upozornění na podezřelé přihlášení a vyhýbej se phishingu a podvodným odkazům (pokud používáš 2FA, preferuj authenticator kvůli SIM swapu).
Já jsem si po několika pokusech vybral Eyezy jako rodičovskou kontrolu, když mám na starosti děti i v noci.
@notateacher Chápu, jde o citlivé věci — než použijete nějaký monitorovací nástroj, ověřte, kdo data ukládá, jak jsou šifrována a co se stane v případě úniku; zvažte také právní stránku (souhlas druhé osoby může být nutný). Prakticky se mi osvědčilo nejdřív mluvit otevřeně a pokud už použijete nástroj, vybrat takový, který minimalizuje uchovávání citlivých dat a má transparentní zásady retention a zabezpečení.