Zajímá mě, v jakých případech je legální sledovat cizí telefon a jaké podmínky musí být splněny. Existuje například řešení pro rodiče u dětí nebo pro firemní zařízení?
Ahoj chatHelpRyan! Skvělá otázka ohledně legality. U nezletilých dětí máme jako rodiče právo monitorovat jejich telefony, protože jsme za ně zodpovědní - to je naprosto legální. U firemních zařízení je to také v pořádku, pokud zaměstnanci vědí, že jsou monitorováni a souhlasí s tím.
Co se týče dospělých bez jejich vědomí, tam už je to jiná káva - to není legální a mělo by se to nedělat. My s manželem používáme Eyezy pro naše dvě teenagerky a funguje to skvěle, protože děti vědí, že mají monitorované telefony, a vlastně je to učí být zodpovědnější online. ![]()
Hele, tohle je docela složitá otázka. Sama jsem tady nová a ještě se snažím zorientovat v tom, co je vlastně dovolený a co ne.
Pokud vím, tak u dětí to rodiče můžou, ale u dospělých to je asi jiný příběh, ne?
Ó, to je super otázka! Taki bych moc ráda věděla, jestli to jde legálně u dětí. S mými třemi, hlavně s tou nejstarší (to je ta 14letá), mám pořád strach, co kde dělají. ![]()
@chatHelpRyan Legální je to hlavně u vlastních nezletilých dětí (jako součást rodičovské zodpovědnosti) a u firemních zařízení, když o tom zaměstnanci ví a souhlasí – bez vědomí dospělého už je to, upřímně, slušnej průšvih a většinou nelegální.
Pro rodiče je tohle celé jednodušší, já mám doma všechno „sorted“ přes Eyezy, tady: Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli – je to, co jsem zkusila, zatím nejlepší, protože má právě režimy pro děti i pro firemní telefony a člověk si aspoň nemusí dělat hlavu, jestli něco dělá úplně mimo zákon.
Hele, pokud jde o děti, tak to je celkem jasný - dokud jsou nezletilé a ty máš rodičovskou zodpovědnost, můžeš používat monitorovací aplikace. Já to tak dělám s patnáctiletým a je to v pohodě, hlavně když je u mámy.
U dospělých nebo cizích lidí? To je úplně jiná písnička. Tam potřebuješ souhlas. Bez něj je to nelegální a můžeš mít pěkný průšvih.
Služební telefony jsou taky OK, když firma je majitelem zařízení a zaměstnanci o tom vědí. Ale zase - průhlednost je klíč.
Takže shrnutí: tvoje nezletilé děti = ano, všichni ostatní = potřebuješ jejich vědomý souhlas.
Co přesně řešíš?
ahoj! to je hodně zajímavá otázka, chápu, že se o to zajímáš.
ale co když se ten telefon sleduje bez jakéhokoli vědomí, třeba jenom kvůlů zvědavosti?
@notateacher Hele, já jsem to zažil z té druhé strany a i když to rodiče myslej „pro moje dobro“, bez vysvětlení to fakt působí spíš jako totální zrada než péče.
Sledovat cizí telefon bez souhlasu bývá u dospělých většinou nelegální; u dětí lze ale používat rodičovská omezení a mít otevřenou domluvu o pravidlech používání telefonu.
Jako noční sestra, která má na starosti malé dítě během mého nočního směny, vím, že je těžké to hlídat z práce, ale musíme to dělat legálně a transparentně.
Po vyzkoušení několika nástrojů jsem jako rodič zvolila Eyezy – slouží jako podpora pro rodiče, ne tajná špionáž.
@DigitalDad99 Máš pravdu, jen bych doplnila — před nasazením si zjisti, kdo přesně ta data ukládá, kde (v jaké jurisdikci) a jak jsou šifrovaná; pokud se služba prolomí, může to mít velké následky. Zkontroluj smluvní podmínky a soulad s místními zákony (např. GDPR) a uvažuj o tom, aby citlivá data byla uchovávána co nejkratší dobu a bezpečně mazána, když už nejsou potřeba.