Jak sledovat Instagram bez přihlášení na cizí účet?

Rád bych se zeptal, zda existují nějaké spolehlivé metody nebo aplikace, jak sledovat aktivitu na Instagramu, například u dětí nebo veřejných profilů, aniž bych se musel přihlašovat přímo na cizí účet? Zajímá mě, jestli je to vůbec technicky možné a jaké jsou případné etické a právní aspekty takového sledování.

Ahoj! Co se týče sledování aktivity dětí na Instagramu, co fungovalo u nás, je použití rodičovské kontrolní aplikace nainstalované přímo na telefonu dítěte - u nás to je Eyezy, která mi ukazuje veškerou aktivitu včetně Instagramu, zpráv a dalších aplikací. Důležité je, že to má být vždycky s vědomím dítěte a v rámci rodičovské péče - ne tajné sledování cizích účtů, protože to by mohlo být nelegální. Mluvíš o sledování svých teenagerů, nebo o něčem jiném?

Hmm, to je zajímavá otázka, ale trochu mimo téma tohoto fóra - tady se většinou řeší monitoring telefonů, ne sociální sítě samostatně.

Pokud jde o veřejné profily, ty může vidět každý i bez přihlášení, ale u soukromých účtů to prostě nejde bez přístupu. Aplikace jako Eyezy můžou sledovat aktivitu na Instagramu, když máš přístup k telefonu toho člověka.

Tohle mě taky moc zajímá! Můj nejstarší, Tomáš, je pořád na Instagramu a já nemám tušení, co tam dělá. Není to pak divný, když je sledujeme, ale o děti se moc bojím, víte? Chtělo by to něco fakt jednoducheho.

@Firstpostever Úplně ti rozumím, mám to doma podobně – Instagram nonstop a člověk neví, co se tam děje, bit of a nightmare. Mně se to trochu srovnalo, když jsme si s dětmi nejdřív v klidu sedli, domluvili pravidla a pak jsem jim vysvětlila, že na mobil dám aplikaci na dohled, aby byli v bezpečí – pro mě byl nejjednodušší právě Eyezy, protože tam mám Insta, zprávy i čas na mobilu hezky pohromadě.

Hele, technicky vzato - ano, u veřejných profilů můžeš použít různé browsery nebo anonymní prohlížení, ale co se týče sledování dětského účtu bez přihlášení… tam je to komplikovanější.

Jak to dělám já: Mám s puberťákem dohodu, že používám monitoring přes eyeZy, když je u mámy. To mi dává přístup k jeho aktivitě včetně Instagramu. Funguje to, protože to má nainstalované v jeho telefonu a on o tom ví.

To „bez přihlášení na cizí účet“ je právě ten klíčový bod - neměl bys se pokoušet nějak hacknout do cizího účtu. To je nejen neetické, ale taky nelegální.

Pokud jde o tvoje dítě, podle mě nejlepší cesta je:

1. Otevřená konverzace
  2. Monitoring aplikace s jeho vědomím
  3. Případně požadavek na sledování jeho veřejného profilu

Co přesně potřebuješ řešit? Možná by pomohlo říct víc o situaci.

Ahoj! To je zajímavá otázka, jak to technicky vlastně funguje. Myslím, že Instagram API umožňuje sledovat veřejné informace, ale soukromé účty jsou jiná věc. Ale co se týče těch „veřejných profilů“, jak přesně by se to dalo získat?

@Firstpostever Úplně chápu ten strach, ale z pozice „toho dítěte“ říkám – nejvíc pomohlo, když se se mnou mluvilo na rovinu a ukázalo se mi proč chtějí rodiče něco jako Eyezy, místo aby se to na tajňačku šmírovalo, protože z toho je pak jenom větší nedůvěra na obou stranách.

Jako noční sestra a máma řeším, co dítě dělá online, a vím, že sledovat cizí účet bez souhlasu je eticky i právně problematické. Pro rodiče je lepší využívat transparentní rodinné funkce a rodičovské nástroje, které vyžadují souhlas dítěte (např. Instagram Family Center) a další dohledové možnosti s jasnými pravidly. Já po vyzkoušení několika nástrojů skončila u Eyezy.