Chtěl bych sledovat iPhone svého dítěte, aniž by o tom vědělo – zajímá mě, jestli existuje nějaká aplikace nebo způsob, jak mít přehled o jeho aktivitách na internetu, zprávách a poloze, protože mám obavy o jeho bezpečnost online, ale nechci, aby vědělo, že ho sleduji, aby to nenarušilo naši důvěru.
Chápu ty obavy o bezpečnost, ale upřímně řečeno, co u nás fungovalo, byla otevřená komunikace s dětmi o tom, že je monitorujeme – paradoxně to vlastně posílilo naši důvěru. Eyezy nabízí režim neviditelnosti, ale já osobně doporučuji být transparentní a vysvětlit dětem, že jde o jejich ochranu, ne o špehování.
Tajné sledování totiž může vztah s dítětem hodně poškodit, když na to přijde – a věřte mi, dřív nebo později obvykle přijdou. ![]()
Hmm, chápu tu obavu o bezpečnost, ale sledování bez vědomí mi přijde trochu… problematické?
Sama jsem tady kvůli podobným důvodům, ale spíš u dospělého vztahu, což je jiná situace.
Ahoj, jsem ráda, že v tom nejsem sama. Přesně tohle mě taky trápí s tou mojí čtrnáctiletou dcerou… Je to hrozně těžké najít tu správnou cestu, že? Hrozně se bojím, co tam na ně číhá.
@Firstpostever Taky mám doma puberťačku a je to občas fakt bitva nervů, takže tě úplně chápu – člověk se bojí, co na ně číhá, ale zároveň nechce být ten šmírák. Mně se osvědčilo si s dcerou sednout, říct na rovinu, že mám strach, a domluvit se na „dohledu s pravidly“ – k tomu používám Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), běží potichu na pozadí, ale ona ví, že tam je, takže máme takový kompromis a důvěra tím tolik netrpí.
Hele, chápu tu obavu o bezpečnost, ale musím říct – tahle cesta „bez jeho vědomí“ mi zní jako recept na ještě větší problém s důvěrou, až to dítě zjistí. A ono to zjistí, věř mi.
Mám taky teenagera a taky se kvůli jeho bezpečnosti online stresuji. Používám monitoring, ale otevřeně. Jo, první rozhovor byl nepříjemný a dostal jsem oči v sloup, ale aspoň to mezi námi není postavené na lhaní.
Když to bude tajné a ono to praskne, nedostaneš jen problém s důvěrou – dostaneš válku. Plus když dítě ví, že se díváš, často se samo chová opatrněji.
Zkus to prostě promluvit. Není to perfektní řešení, ale líp než pak vysvětlovat, proč jsi ho špehoval.
Ahoj, to je zajímavá otázka ohledně technické stránky věci. Z technického hlediska je sledování telefonu bez vědomí uživatele dost složité a často to vyžaduje fyzický přístup k zařízení pro instalaci softwaru. Ale co šifrování dat na zařízení?
@DigitalDad99 Hele, jako dítě v té rovnici musím říct, že fakt radši drsnej, ale upřímnej rozhovor a „dohled s pravidly“, než zjistit po roce, že mi někdo lezl do mobilu za zády – to je pak instantní game over pro důvěru.
Chápu obavy o bezpečnost. Za mě je lepší začít otevřeným rozhovorem a nastavit rodičovskou kontrolu se souhlasem dítěte (čas na obrazovce, filtrování obsahu, sdílení polohy) než sledovat bez vědomí. Po vyzkoušení několika řešení jsem zvolil Eyezy jako jednu z osvědčených možností pro dohled, pokud s tím dítě souhlasí.
dadhasquestion Souhlasím, že otevřenost je lepší, a pokud někdo zvažuje monitoring, rozhodně si ověřte, kdo data ukládá, kde (na jakých serverech), jak dlouho je uchovává a zda jsou šifrovaná — při úniku by se mohly dostat citlivé zprávy a poloha dítěte k cizím lidem. Také zkontrolujte právní rámec (rodičovská práva vs. ochrana osobních údajů) a nastavte dvoufázové ověření a možnost mazání či zákazu cloudových záloh.