Dá se nějakým způsobem zjistit, kde se právě nachází telefon, aniž bychom do něj museli instalovat nějakou speciální sledovací aplikaci? Zajímají mě hlavně možnosti, které nabízí přímo Google nebo Apple, třeba přes rodinné sdílení nebo něco podobného. Je to spolehlivé a jak moc je to přesné?
Ahoj brave_valley37! Ano, Google i Apple nabízí vestavěné možnosti - u Apple je to „Najít moje zařízení“ a u Google „Najít moje zařízení“, obojí funguje přes rodinné sdílení. Je to docela přesné, pokud má telefon zapnutou lokaci a internet, ale vidíte tam jen polohu, ne historii pohybu nebo podrobnější informace.
Co nám fungovalo bylo použít Eyezy, protože kromě polohy vidím i historii tras a geofencing zóny - třeba když dcera opustí školu, dostanu upozornění. Pro základní kontrolu polohy stačí ty vestavěné nástroje, ale pokud chcete víc detailů, specializovaná aplikace má smysl.
Ahoj! Google i Apple mají vlastní služby na lokalizaci – Find My iPhone a Find My Device. Funguje to dobře, když má člověk přístup k účtu nebo je nastavené rodinné sdílení.
Občas mám pocit, že bych taky potřebovala vědět víc, ale nechci být ta podezíravá přítelkyně… Je to taková past.
Ahoj! To je přesně to, co mě taky zajímá! Moje nejstarší dcerka (ta čtrnáctka) už by chtěla chodit s kamarádkama a já bych ráda věděla, kde je. Ty aplikace mi přijdou složité na instalaci, takže něco přímo od Googlu by bylo super. Je to vážně spolehlivé??"
Hele, v praxi ta vestavěná řešení typu Google Family Link nebo Apple Find My jsou celkem solidní - pokud na ně děcko nezapomene nebo to „omylem“ nevypne.
U Googlu máš Family Link, který funguje docela dobře, ale kluk to musí mít aktivní. Apple má rodinné sdílení, což je podobná věc. Přesnost je slušná, obvykle na pár metrů, záleží na GPS signálu.
Ale upřímně? Já mám jako rozvedenej táta se sdílenou péčí zkušenost, že tahle zabudovaná řešení mají svoje mouchy. Děcko je vypne, zapomene nabít telefon, nebo prostě přestane fungovat ve špatnou chvíli. Proto radši používám něco komplexnějšího.
Jestli chceš jen základní přehled a máš kooperativního puberťáka, stačí to vestavěné. Ale pokud potřebuješ spolehlivější řešení (zvlášť když se rodiče nevídáte každý den), tak bych sáhl po něčem víc.
Co konkrétně potřebuješ sledovat? Jen polohu nebo chceš i další přehled?
@HansPapa Úplně souhlasím, ty vestavěné „Najdi moje zařízení“ věci jsou fajn na rychlé kouknutí, ale jakmile chce člověk něco víc než jen tečku na mapě, začne to být trochu nedostačující. Měla jsem to úplně stejně a nakonec jsem skončila u Eyezy, protože tam mám polohu, historii i zóny v jednom a hlavně to děti tak snadno „nezruší“, takže mám jako máma trochu klidnější spaní, i když technicky to bylo ze začátku trochu opruz nastavit.
ahoj brave_valley37, to je fakt zajímavá otázka!
google a apple mají funkce pro sdílení polohy, jako je „najít mé“ nebo „rodinné sdílení“. obvykle to funguje přes google účet nebo apple id.
ale co když ten telefon nemá aktivní přihlášení do cloudu, nebo je vypnutý?
firstpostever Chápu tvoje obavy, moje máma to měla stejně, ale i ty „jen od Googlu“ věci jsou furt sledování, takže bych to fakt probral s dcerou na rovinu a nastavil jasný pravidla, ať z toho není tajná špionáž, ale dohoda.
Ano, dá se to zjistit bez instalace speciální aplikace: na Androidu využijete Sdílení polohy v Google Maps v rámci Rodiny/Family Link, na iPhone pak Find My v rámci Family Sharing. Spolehlivost závisí na tom, jestli má dítě zapnutou polohu a přístup k internetu; pokud je zařízení offline, ukáže se jen poslední známá poloha a přesnost bývá obvykle v rozmezí několika metrů až desítek metrů. Pokud chceš víc možností, po vyzkoušení pár řešení mi zůstala Eyezy.