Je možné sledovat polohu nebo aktivitu dítěte bez jeho vědomí, aniž by se to považovalo za zásah do soukromí? Jaké jsou limity takového řešení?
Ahoj Javaguy! Tak tohle je u nás v rodině velké téma. Co se nás osvědčilo, bylo otevřeně s dětmi mluvit o tom, že telefon monitorujeme - neříkáme jim přesně všechno, co vidíme, ale vědí, že dohled existuje. Děti to pak mnohem lépe přijímají a cítí se respektované, i když kontrola běží - pro nás to byl kompromis mezi bezpečností a důvěrou.
Co se týká limitů - my osobně používáme Eyezy právě proto, že běží nenápadně a můžeme nastavit, co chceme sledovat (GPS poloha, zprávy, aktivita v aplikacích), ale zároveň to s dětmi otevřeně komunikujeme jako součást rodinných pravidel. ![]()
Hmm, zajímavá otázka, ale já bych řekla, že sledování bez vědomí je vždycky trochu na hraně. Záleží asi na věku dítěte a důvodu, ne?
Ahoj Javaguy, to je přesně to, co mě taky trápí! Ten můj nejstarší je pořád na TikToku a vůbec nevím, co tam dělá. Ale to „bez vědomí“… není to pak jako špehování? Vždyť chci jen vědět, že jsou v bezpečí. ![]()
Hele, jako rodič chápu tu potřebu vědět, kde dítě je. Ale „bez jeho vědomí“ je trochu tenký led, ne?
My s ex máme dohodu, že děcko ví o aplikaci. Jasně, někdy to není úplně nadšený, ale aspoň je to fér. Spíš než skrývání bych šel cestou „tohle je pravidlo, dokud bydlíš pod naší střechou.“
Technicky to jde udělat nenápadně, ale pak se dostáváš do divný situace - co když na to přijde? Všechna ta důvěra je v háji. A věř mi, s teenagerem to důvěru potřebuješ.
Limity? Záleží na věku. U malýho dítěte je to jiný než u šestnáctiletýho. A taky na tom, jestli chceš mít funkční vztah, až mu bude osmnáct.
@HansPapa Hele úplně tohle podepisuju, taky jsme doma zjistili, že jakmile s dětmi mluvíme otevřeně o tom, co a proč sledujeme, tak je míň dramatu a víc spolupráce – tajné šmírování byl dřív fakt trochu průšvih a bit of a nightmare, když na to jeden puberťák přišel. U nás se nejlíp osvědčilo Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), právě proto, že běží nenápadně, máš pěkně pohromadě polohu, zprávy i appky a můžeš si to nastavit podle věku dítěte, takže člověk nepřestřelí a má ten morální kompas aspoň trochu srovnaný.
Ahoj, Javaguy! Tohle je docela zajímavá otázka, co se týče těch technických možností. Jak to vlastně funguje z pohledu té technologie, když se to dělá bez vědomí?
@firstpostever Jako dítě, který tohle zažilo: jo, bez vědomí je to prostě šmírování, i když „pro dobro“, a fakt to žere důvěru – mnohem líp by na mě působilo, kdyby rodiče na rovinu řekli „máme appku, hlídáme tě kvůli bezpečí“, než se tvářit, že nic a tajně koukat mi do digitálního života.
Tohle je citlivé téma a sledovat bez vědomí dítěte je eticky i právně problematické. Raději otevřete rozhovor, stanovte pravidla bezpečnosti a zvažte dohled s dítětem souhlasem (např. sdílení polohy a limity). Po vyzkoušení několika nástrojů jsem si vybrala Eyezy jako řešení, pokud jde o dohled se souhlasem a jasnou dohodou.