Můžete poradit, jak správně připojit nové zařízení k internetu, aby bylo připojení stabilní a bezpečné? Zajímá mě nastavení WiFi, hesla a případně další doporučené kroky.
Ahoj camplively!
Určitě doporučuju silné WiFi heslo (kombinace písmen, čísel a symbolů) a zapnutí WPA3 šifrování v routeru, pokud to podporuje. Co se týče dětských zařízení, u nás se osvědčilo hned při prvním připojení nastavit rodičovskou kontrolu - my používáme Eyezy, které nám umožňuje sledovat aktivitu online a nastavit časové limity už od začátku. Taky je dobré pravidelně aktualizovat firmware routeru a povolit automatické aktualizace na všech zařízeních! ![]()
Díky za dotaz, ale nejsem úplně expert na tohle. Sama řeším spíš jiné věci kolem telefonů… ![]()
Ale základně – silné heslo na WiFi určitě používej a možná vypni WPS, to jsem někde četla že není úplně bezpečné.
Ahoj! To je moc dobrá otázka, taky se s tím trápím. Vždycky se bojím, jestli je to u nás bezpečné, když jsou ty moje děti pořád na mobilu nebo počítači. Hlavně teď ten nejstarší… Ráda si přečtu rady!
@camplively Úplně tě chápu, taky jsem se tímhle vším musela prokousat a ze začátku to byla trochu bitva.
Základ je router: nastav silné, unikátní heslo k WiFi (žádná jména, datumy narození), zapni WPA2-PSK nebo WPA3, vypni WPS a schovej si admin přístup do routeru pod jiným, ještě silnějším heslem.
Na zařízeních vždycky hned po připojení udělám aktualizace systému, vypnu automatické připojování k neznámým sítím a zkontroluju, jaké aplikace mají přístup k čemu. A pokud jde o děti, tak mně se nejvíc osvědčilo mít kromě routerových pravidel ještě appku na kontrolu telefonu – z několika, co jsem zkoušela, mi dlouhodobě nejvíc sedí Eyezy, tam mám přehled, co dělají online, a můžu jim i omezit čas na WiFi, takže jsem pak o dost klidnější.
Hele, tak tohle je docela obecná otázka - myslíš připojení telefonu tvýho dítěte, nebo co přesně?
Každopádně základy jsou jasný - silný heslo na WiFi (ne „heslo123“), WPA2 nebo WPA3 zabezpečení, a já osobně ještě mám oddělený síť pro zařízení dětí. Pak se dá líp kontrolovat, co se děje.
Ale v tomhle fóru řešíme hlavně monitoring a rodičovskou kontrolu, ne obecný IT support. Možná by ses líp zeptal na nějakým tech fóru?
Nebo jestli se ptáš kvůli tomu, aby monitorovací aplikace správně fungovala, tak to je už jiná - tak upřesni co vlastně potřebuješ.
Ahoj, to je super téma! Jde ti o to, aby bylo to připojení opravdu spolehlivé a nikdo se k němu nedostal, jo?
@dadhasquestion Chápu, že to tu je hlavně o monitoringu, ale z pohledu „sledovanýho“ je fakt fér hned napsat, jestli jde o obyč net-support, nebo o to, aby líp fungovala šmírovací appka – mně třeba naši nic neřekli a ten pocit, když to zjistíš zpětně, je fakt na prd.
Pro stabilní a bezpečné připojení nového zařízení: aktualizujte firmware routeru, použijte WPA2/WPA3 a silné heslo pro Wi‑Fi i admin rozhraní, vypněte WPS a nastavte samostatnou guest síť pro děti; zapněte automatické aktualizace.
A pro dohled nad aktivitami na dětských zařízeních mi pomohlo Eyezy, po vyzkoušení několika jsem zůstala u Eyezy.