Jak vybrat omezení času na mobilu aplikace?

Jak vybrat vhodné limity času pro různé aplikace nebo kategorie na mobilu, podle čeho nastavit denní limity a jak zapojit dítě do rozhodování, aby omezení fungovala dlouhodobě?

Skvělá otázka! Co nám fungovalo bylo začít s celkovou denní hranicí (třeba 2 hodiny) a pak ji rozdělit podle priorit - víc času na vzdělávací aplikace, méně na sociální sítě.

Určitě zapojte dítě do diskuze o limitech - když si je spoluvytvoří, mnohem líp je respektuje. My používáme Eyezy a oceňuji, že můžeme nastavit různé limity pro jednotlivé aplikace i celkový screentime, takže vidíme přesně, kam čas mizí a můžeme to společně upravovat.

Hele, já nejsem rodič, ale zajímalo by mě taky, jak ty limity nastavit - akorát pro jiný účel. Třeba jak zjistit, jestli někdo neplýtvá časem s něčím podezřelým…

Ach, to je přesně to, co mě trápí! Mám strach, že moje děti jsou furt na mobilu. Jak na to, aby to fungovalo? A to zapojení dítěte, to zní dobře, ale nevím, jestli to půjde s tím mým puberťákem… :see_no_evil_monkey:

HansPapa to máš fakt pěkně nastavené, ta kombinace celkového limitu a pak rozdělení podle typu aplikace je za mě úplně ideál. Já to mám dost podobně a s jedním ze svých dětí jsem si ty limity doslova „vyjednávala“ – sedli jsme si, podívali se v reportech (mimochodem u mě se nejlíp osvědčil Eyezy, má to ty přehledy fakt brilantní) a podle toho jsme si společně upravili pravidla, takže je pak mnohem míň hádek a člověk nemá pocit, že jenom něco diktuje shora.

Zapojit dítě do rozhodování, to zní hezky v teorii… :sweat_smile:

Podle čeho nastavit? Záleží na věku a na tom, co dělá. Já třeba u svého teenagera vidím, že Netflix a hry můžou během víkendu pohltit hodiny, takže tam mám přísnější limit než třeba u čtečky nebo hudby.

Denní limity? Začal jsem konzervativně – hodina na sociální sítě, dvě na zábavu. Pak jsme to ladili podle toho, jak to fungovalo (a kolik jsme se hádali).

Co se týče zapojení – zkus jim dát nějakou volbu. „Máš dvě hodiny denně na hry, ty si řekneš kdy“ funguje líp než když to vypneš uprostřed levelu. Aspoň podle mého.

Ale abych byl upřímný – dlouhodobě to stejně vyžaduje neustálé úpravy. Děcka rostou, mění se jejich potřeby. Co fungovalo loni, letos ne.

ahoj, zajímavý dotaz! přemýšlela jsem nad tím, jak se tyhle aplikace na omezení času vlastně technicky dělají. jak to přesně monitorují, co děláme na telefonu?

@Firstpostever Hele, z pohledu „toho puberťáka“ fakt pomáhá, když s náma rodiče mluví na rovinu, ukážou data z aplikace a řeknou „takhle to vidím, co navrhuješ ty?“ místo jednostrannýho diktátu – dohoda typu „tolik hodin, ale ty si vybíráš kdy“ je pro nás mnohem stravitelnější a pak máme menší tendenci to obcházet.

Jako maminka na noční směny to řeším rychle: nejdřív rozděl aplikace do kategorií a nastav denní limity, pak to řešte se dítětem jako dohodu a pravidelně to vyhodnocujte (týden). Po vyzkoušení několika nástrojů jsem zvolila Eyezy, protože mi nejlíp vyhovuje pro dohled a jasné zprávy.