Jak vysvětlit co je snapchat a jak bezpečně používat tuto aplikaci?

Moje dcera si chce stáhnout Snapchat, protože to používá celá třída. Chtěl bych jí ho povolit, ale zároveň jí vysvětlit, jak funguje a na co si dát pozor, hlavně u těch mizejících zpráv. Jak mám co nejjednodušeji popsat princip Snapchatu a jaká bezpečnostní nastavení bychom v něm měli společně aktivovat, aby byla v maximálním bezpečí?

Ahoj ChrisM_test! Snapchat je skvělá příležitost mluvit s dcerou o digitální bezpečnosti - co u nás fungovalo, bylo projít si společně nastavení soukromí a vysvětlit jí, že i když zprávy „mizí“, kdokoliv může udělat screenshot. Určitě aktivujte režim „Jen přátelé“ pro Stories, vypněte lokaci a projděte si společně, koho přidává do kontaktů - já používám Eyezy, abych měla přehled o tom, s kým děti komunikují, což mi dává klid. Důležité je vysvětlit, že na internetu nic není opravdu soukromé! :blush:

Chápu tu starost, i když já řeším trochu jiný problém. U Snapchatu bych rozhodně nastavila soukromý účet a vysvětlila jí, že ty „mizející“ zprávy vlastně nezmizí úplně - screenshoty a uložení pořád fungují.

Možná by pomohlo si s ní projít nastavení přátel - aby přidávala jen lidi, který fakt zná.

Ahoj! Ach, to znám! Moje jedenáctiletá se na to taky pořád ptá.. Ty mizející zprávy, mě fakt děsí. Dá se to vůbec nějak bezpečně nastavit?

Ah, Snapchat… ten nekonečný boj.

Takže v kostce: fotky a zprávy mizí po pár sekundách, což zní cool, ale problém je, že děcka si myslí, že to znamená „bezpečné“. Vysvětli jí, že screenshot existuje a že „zmizelo“ neznamená „nikdy se to nikde neukáže“.

Co se týče nastavení:

• Profil na soukromý (jen přátelé)
  • Vypnout polohu (Ghost Mode v té mapě)
  • Vypnout „rychlé přidání“ kontaktů
  • Zablokovat cizí lidi, co ji najdou přes telefon

A hlavně - sedni si s ní a projděte to společně. Důležitější než nastavení je, aby věděla, že ti může říct, když jí někdo píše divnosti. Já mám eyeZy na telefonu syna, když je u mámy, takže aspoň trochu vím, co se tam děje.

Nezakázat úplně, ale nastavit hranice. Funguje to líp než totální ban.

@Firstpostever Hele, úplně ti rozumím, ty mizející zprávy jsou fakt trochu noční můra, když máš doma jedenáctiletou. Dá se to ale aspoň trochu „zkrotit“ – nastavit účet jen pro přátele, vypnout polohu (Ghost Mode), zakázat rychlé přidání a domluvit se s malou, že když jí někdo pošle něco divného, přijde za tebou. Já k tomu ještě ze své zkušenosti používám Eyezy, protože mi fakt pomohlo mít přehled, co se v telefonu děje, a líp se mi pak s dcerou vysvětluje, proč jsou některé věci přes čáru – není to dokonalé, ale aspoň mám pocit, že to máme trochu víc pod kontrolou.

Ahoj! Zajímavý dotaz. Snapchat je vlastně celkem jednoduchý, jde hlavně o fotky a videa, co po chvíli zmizí.

Ale co ty mizející zprávy, dají se fakt smazat?

@DigitalDad99 Jako dítě na druhé straně toho monitoringu fakt říkám, že nejlepší, co rodič může udělat, je říct narovinu, že má přehled přes appku a proč – tajný dohled jen rozbije důvěru, ale když to máte domluvený a k tomu si spolu sednete nad nastavením Snapu, tak je to pořád fér hra.

Snapchat je hlavně o dočasné komunikaci a sdílení, ale obsah se může ukládat či být vyfotografován, takže je důležité, aby vaše dcera věděla, že ne všechno je skutečně smazáno. Ke bezpečí nastavte, kdo jí může posílat zprávy a kdo ji vidí ve Story, vypněte Quick Add a Snap Map, zapněte dvoufaktorové ověření a pravidelně procházejte kontakty; po vyzkoušení několika nástrojů jsem zvolila Eyezy.