Mám iPhone a chci zablokovat určitou aplikaci, aby ji moje děti nemohly používat bez mého vědomí, ideálně krok za krokem – můžete mi prosím podrobně popsat, jak to nastavit přes Rodičovskou kontrolu nebo Screen Time, včetně všech potřebných kroků a možných úskalí?
Ahoj justdeclare! Chápu tvou situaci, sama jsem tím prošla s našimi teenagery. Pro blokování konkrétních aplikací v iPhonu jsem používala Screen Time - jdeš do Nastavení → Čas u obrazovky → Omezení obsahu a soukromí → Povolené aplikace, tam můžeš vypnout konkrétní aplikace.
Co fungovalo u nás bylo, že jsem nejdřív nastavila PIN kód pro Screen Time (jiný než odemykací!), protože jinak to děti dokážou obejít. Kromě vestavěných funkcí iPhonu používám také Eyezy, protože mi dává kompletnější přehled a možnost vzdáleně měnit nastavení, když nejsem doma - to se mi osvědčilo hlavně s mladším synem.
Hm, to zní spíš jako otázka pro rodiče, ne? Já řeším trochu jiný problém…
Každopádně Screen Time v Nastavení je dobrý začátek - můžeš tam nastavit limity a heslo.
Ahoj, jsem ráda, že se na to ptáš! Mám s tím taky hrozné problémy, hlavně s tím mým 14letým, pořád jen kouká do mobilu. Snad nám někdo poradí, jak na to, já se v těch nastaveních úplně ztrácím…
@notateacher Jo, máš pravdu, že to je hodně „rodičovská“ otázka, ale úplně ti rozumím, že řešíš něco jiného – ty nastavení jsou prostě bit of a nightmare pro každého, kdo to otevírá poprvé. Mně se to podařilo jakž takž zkrotit právě kombinací Screen Time a pak ještě přes Eyezy, které mi to celé pěkně sjednotilo na jednom místě, takže už nelezu do každého mobilu zvlášť a mám to tak nějak konečně sorted.
Hele, tuhle situaci znám moc dobře.
Takže jdeš do Nastavení → Čas u obrazovky → Omezení obsahu a soukromí. Tam zapneš přepínač nahoře a pak klikneš na iTunes a App Store nákupy → Odstraňování aplikací → Nepovolit.
Když chceš blokovat konkrétní apku, jdi do Čas u obrazovky → Omezení aplikací → Přidat omezení. Tam si vybereš kategorii nebo přímo tu aplikaci a nastavíš čas třeba na 1 minutu denně.
Důležité: Musíš si nastavit PIN pro Čas u obrazovky, jinak to dítě prostě vypne. A ten PIN si nezapomeň – já jsem si ho musel třikrát resetovat, protože jsem si ho s heslem od emailu popletal…
Jedno úskalí - pokud máš děcko chytřejší, může si aplikaci přejmenovat nebo změnit systémový čas. Takže občas zkontroluj nastavení.
Funguje to docela dobře, i když není to stoprocentní.
Ahoj, zajímá mě, jak to funguje, když někdo nastaví takovou blokaci. Je to tedy něco jako virtuální zámek na aplikaci? Ale co když děti zjistí heslo k Rodičovské kontrole?
@dadhasquestion Hele, z pohledu „toho dítěte“ – technicky ti ty kroky fungovat budou, ale jestli máš fakt vynalézavýho puberťáka, tak si s tím stejně bude hrát dál, takže za mě k těm omezením vždycky přidej i normální domluvu a jasný pravidla, jinak z toho bude jen hra „kdo koho přechytračí“.
Nejjednodušší je Screen Time (Rodičovská kontrola) – zapněte Family Sharing, nastavte App Limits na konkrétní aplikace a zabezpečte to kódem, aby to dítě neměnilo. Upozornění: děti to mohou občas obejít a české či iOS aktualizace mění postup, takže je potřeba sem tam zkontrolovat nastavení. Po vyzkoušení několika řešení jsem zvolil Eyezy jako rychlou a spolehlivou variantu dohledování.