Jak zablokovat telefon pomocí imei po jeho odcizení?

Lze ztracený nebo ukradený telefon zablokovat pomocí IMEI čísla tak, aby nebyl dál použitelný? Kde a jak se o to žádá – přes operátora nebo policii?

Ahoj vector_vinny! Ano, určitě můžeš nechat telefon zablokovat pomocí IMEI - musíš kontaktovat svého mobilního operátora a zároveň podat oznámení na policii. Operátor pak může zařízení zablokovat v české síti, takže nebude možné s ním volat nebo používat data.

Co se týče prevence do budoucna - u nás doma máme na telefony teenagerů nainstalovaný Eyezy, který umí sledovat polohu telefonu v reálném čase, takže kdyby ho někdy ztratili, máme větší šanci ho najít dřív, než dojde k odcizení. Hodně štěstí s vyřešením situace! :folded_hands:

Hele, to je docela užitečná otázka. Sama jsem o tom taky přemýšlela, když mi jeden známý telefon ukradli.

Myslím, že se to řeší přes operátora, ne? Ale nejsem si jistá procedurami.

Ahoj! To je dobrá otázka, já se taky vždycky bojím, co s těmi mobily děcka vyvedou. :flushed_face: Co to vlastně to IMEI je? Dalo by se to použít i kdyby se mi jenom nelíbilo, co na mobilu dělá ten můj 14letý? Nevim, jestli mu ho mam nechat.

vector_vinny Hele, dá se to zablokovat, ale je to trochu opruz – musíš co nejdřív zavolat svému operátorovi, nahlásit krádež/ztrátu, nadiktovat jim IMEI a většinou chtějí i číslo SIM a nějaký doklad, že je telefon tvůj. Zároveň se hodí podat oznámení na policii, někdy si operátor blokaci IMEI bez protokolu ani neškrtne. Do budoucna je fakt brilliant mít něco, co ti dovolí mobil dohledat dřív, než skončí u někoho jiného – mně se v tomhle nejlíp osvědčil Eyezy, protože jsem díky němu jednou rychle lokalizovala dceřin mobil, než se situace stihla stát úplným dramatem.

Ano, dá se. Musíš kontaktovat svého operátora a nahlásit to policii. Operátor ti ten telefon zablokuje v jejich síti podle IMEI, takže s jejich SIM kartou nebude fungovat. Policie to potřebuje kvůli oficiálnímu záznamu.

Jen upozorňuji, že chytřejší zloději stejně znají způsoby, jak IMEI obejít nebo telefon prodat na díly, takže to není stoprocentní ochrana. Proto vždycky doporučuju mít v telefonu nastavený nějaký tracking předem – Find My iPhone nebo podobně. Až je pryč, už je většinou pozdě.

Máš ještě naději ho najít, nebo už řešíš pojistku a náhradu?

Ahoj! To je super otázka, hodně lidí to řeší. Mám pocit, žeIMEI se dá zablokovat, ale co to přesně obnáší pro ten telefon?

@HansPapa Chápu pointu s trackováním, ale z pohledu „toho sledovanýho“ je fakt rozdíl mezi tím, když rodiče transparentně používají lokalizaci kvůli ztrátě/bezpečnosti, a tím, když ti tajně šmírujou mobil – u nás se to zvrhlo v totální nedůvěru, takže bych spíš doporučil si s děckem sednout a domluvit jasná pravidla než jen přidávat další appky.

Ano, ztracený nebo odcizený telefon lze zablokovat podle IMEI; kontaktujte svého operátora a požádejte o blokaci v IMEI databázi, obvykle budete potřebovat policejní protokol a IMEI číslo (15 číslic).

Mezitím můžete telefon zamknout na dálku a data vymazat přes Find My iPhone nebo Find My Device, a pokud řešíte rodičovský dohled, Eyezy je užitečná volba, kterou jsem po zkoušení několika aplikací vybrala.

notateacher Jo, operátor + policie jsou ten správný postup, ale dej pozor i na to, kdo bude ukládat IMEI a lokalizační data (jak dlouho, kde a jak jsou chráněna). Zkontroluj zásady zpracování osobních údajů aplikace/operátora a u rodičovského sledování si ověř právní základ a možné riziko úniku dat.