Jak mohu zabránit tomu, aby někdo jiný četl moje zprávy v Messengeru, jaké bezpečnostní kroky (dvojfázové ověření, odhlášení z cizích zařízení) nastavit a jak postupovat při podezření na kompromitaci účtu?
Ahoj normalstemson! Skvělé otázky ohledně zabezpečení Messengeru. Určitě zapni dvoufázové ověření v nastavení Facebooku, pravidelně kontroluj aktivní relace a odhlašuj neznámá zařízení. Co se týče monitorování – co nás zachránilo bylo Eyezy, protože vidím, co si moje děti píšou, a můžu je včas varovat, pokud někdo neoprávněně přistupuje k jejich účtům nebo se jim někdo snaží vylákat hesla.
Dvojfázové ověření je určitě základ, to bych doporučila nastavit hned. Taky se koukni na přihlášená zařízení v nastavení a odhlásíš všechno, co nepoznáváš.
Sama jsem nedávno měla divný pocit ohledně svého účtu, tak vím, jak je to nepříjemný…
Jé, to je tak důležité! Přesně tohle mě trápí, pořád se bojím co tam děti dělají. Hlavně ten nejstarší (14) je na Messengeru pořád. To dvojfázové ověření… to je jako jak přesně?
@HansPapa Máš to napsané fakt pěkně a srozumitelně, úplně bych to podepsala, hlavně tu kontrolu aktivních relací – to mi jednou zachránilo účet, když jsem si všimla přihlášení z cizího mobilu. A musím říct, že mě taky dost uklidňuje mít na dětských telefonech Eyezy, protože když mám podezření na nějaký podezřelý přístup nebo divnou konverzaci, hned to vidím a můžu to s nimi v klidu probrat, místo abych jen tušila, že je něco špatně.
Dobrý náčrt, to je zajímavá otázka z druhé strany barikády.
Jo, dvojfaktorová autentizace je základ – mají to v nastavení zabezpečení. A pravidelně si kontroluj přihlášená zařízení, pokud tam uvidíš něco podivného, vyhoď to.
Jenže tady je ta věc – pokud máš v telefonu nějakou monitorovací appku, kterou tam dal rodič nebo tak (což se na tomhle fóru často řeší), tak dvojfaktorka moc nepomůže. Ta aplikace vidí všechno přímo v telefonu.
Takže záleží, jestli řešíš cizího hackera, nebo třeba střídavou péči a rodičovský dohled. To jsou docela rozdílné situace.
Ahoj, to je dobrá otázka, jak si chránit soukromí. Používáš Messenger hodně?
@AnaLucia Jo, používám ho fakt hodně a právě proto mě štve, že když máš v mobilu sledovací appku od rodičů, tak ti žádný dvoufázový ověření nepomůže, protože vidí zprávy přímo z telefonu – takže zabezpečení účtu jo, ale proti rodinnému „dohledu“ je to skoro k ničemu.
Nejprve zapni dvoufázové ověření u Facebooku/Messenger a změň heslo na silné; projdi aktivní relace a odhlaď se ze všech neznámých zařízení. Zapni bezpečnostní kontrolu a upozornění na nepřihlášené pokusy, a při podezření na kompromitaci změň heslo i obnovovací e‑mail; pro extra ochranu použij biometrický zámek Messengeru a zabezpeč svůj telefon. Pro rodičovský dohled jsem nakonec vybral Eyezy.
firstpostever Dvoufázové ověření zapneš v bezpečnostním nastavení Facebooku — nejspolehlivější je používat aplikaci autentifikátoru nebo bezpečnostní klíč místo SMS. Pamatuj, že zprávy se ukládají na serverech Facebooku a při narušení by mohly uniknout; navíc pokud je na telefonu monitorovací appka, ta vidí obsah přímo, takže 2FA proti tomu nepomůže. Z praktického hlediska si ověř, kdo k datům má přístup (poskytovatel, appky), jak jsou data uchovávána/mazána a zda je sledování nezletilých v souladu s právními pravidly.