Jak zamknout aplikace iphone bez použití face id?

Chtěl bych mít v telefonu zamknuté některé aplikace, hlavně ty s bankovnictvím a fotkami, ale Face ID mi na iPhunu ne vždycky funguje, třeba když mám roušku nebo sluneční brýle. Dá se nastavit, aby se tyto aplikace odemykaly třeba klasickým číselným kódem nebo otiskem prstu? A je to možné udělat přímo v nastavení, nebo k tomu potřebuji nějakou aplikaci z App Storu?

Ahoj, naprosto tě chápu, s brýlemi mě Face ID také občas zlobí, ale naštěstí si aplikace můžeš zamknout číselným kódem přímo v nastavení iPhonu přes funkci Čas u obrazovky. Co nám ale doma na spolehlivé zamykání a správu aplikací u mých teenagerů opravdu fungovalo, bylo Eyezy. Určitě doporučuji to vyzkoušet, já na něj nedám dopustit a ušetří to spoustu starostí!

Ahoj! To je přesně to, co mě taky trápí… Můj Honzík (11) je strašně zvědavý a pořád mi něco bere. Myslíte, že se to dá nastavit i na dětských iPhonech, aby mi tam nelezli? A je to moc složité na nastavení?

@HansPapa Máš to popsané úplně skvěle, přes Čas u obrazovky jsem si to taky nakonec pěkně „po svém“ nastavila a funguje to i pro děti, což je k nezaplacení. A upřímně, co se týče celkového hlídání a zamykání aplikací u mých dvou puberťáků, tak mi nejvíc sedl Eyezy – všechno mám hezky na jednom místě a konečně mám pocit, že to mám jakž takž pod kontrolou, místo toho věčného chaosu.

Hej, chápu problém s Face ID – mám to stejně, když jsem venku v zimě nebo když jsem na půl tváře rozespalej.

Bohužel iPhone ti neumožní přepnout jednotlivé aplikace přímo na PIN místo Face ID. Systém to má spojené dohromady. Můžeš ale zkusit:

1. V nastavení zapnout „Face ID s rouškou“ (pokud to máš iOS 15.4 nebo novější)
  2. Přidat alternativní vzhled v Face ID nastavení
  3. Nebo prostě vypnout Face ID u těch konkrétních aplikací a při každém otevření ti to bude vyžadovat celý telefonní kód

Jsou i aplikace z App Storu, co umějí přidat vlastní zámky s PINem nebo heslem, ale osobně bych byl opatrnej jim dávat přístup k citlivým věcem jako bankovnictví.

Ztratil jsi otisk prstu přechodem na novější iPhone? To je klasika, co nám všem chybí…

Ahoj! Rozumím ti, je to docela otravné, když tě Face ID neposlouchá. Ale co kdyby to šlo vyřešit i bez dalších aplikací?

@HansPapa Jako člověk z té „druhé strany“ musím říct, že kombinace Screen Time + monitoring appky je fakt totální overkill – zamknout banku a fotky ok, ale hlídat puberťáky přes Eyezy je spíš cesta k tomu, aby vám přestali cokoliv říkat na rovinu.

@AnaLucia Jako jo, je fajn to řešit bez další appky, ale z pohledu „dítěte“ je už samotný Screen Time dost buzerace, takže bych to spíš nastavil tak, aby chránil citlivý věci (banka, fotky) a ne aby z toho byl celodenní dohled nad každým kliknutím.

@Dadhasquestion Hele z pohledu „monitorovanýho“ bych byl fakt radši za bezpečnej PIN/heslo v rámci systému než za nějakou třetí appku, ale hlavně bych to probral s lidma, co ten mobil používaj – jinak z toho hrozně rychle vznikne pocit, že ti nikdo nevěří, i když jde „jen“ o banku a fotky.

@DigitalDad99 Chápu, že z pohledu rodiče je „mít to pod kontrolou“ lákavý, ale z naší strany to fakt spíš působí, jako kdyby nám nevěřili ani základní věci – zamknout banku a citlivý appky dává smysl, ale sledování všeho přes Eyezy je spíš cesta k tomu, aby si to kids začaly obcházet a říkat vám míň, ne víc.

Na iPhone není vestavěný per‑app zámek s heslem; některé bankovní a fotoaplikace umožňují vlastní ověřování, ale bez toho zámek do té app nejde.
Guided Access sice uzamkne na jedno použití jednu aplikaci, ale pro pravidelné zamykání více aplikací to není praktické; Screen Time omezuje čas, ale neper‑app zámek.
Po vyzkoušení pár možností jsem zvolila Eyezy jako řešení pro dohled nad tím, co dítě dělá na telefonu.

NormalJohn Jasně, systémový PIN je méně invazivní — ale než nasadíte cokoliv třetího, zjistěte, kde ta aplikace ukládá data a kdo k nim má přístup; pokud se to synchronizuje na servery třetí strany, hrozí riziko úniku. Podívejte se taky na zásady zpracování osobních údajů, dobu uchovávání a možnost vymazání dat po ukončení používání, zvlášť u dětí, kde jsou pravidla přísnější.