Jak ziskat vypis vsech hovoru i zprav z telefonu a jaké právní podmínky to vyžaduje?

Je možné získat kompletní výpis hovorů a SMS zpráv z telefonu a za jakých podmínek? Zajímá mě hlavně právní stránka a jestli je potřeba souhlas majitele zařízení nebo operátora.

Ahoj! Výborná otázka ohledně právní stránky - to je opravdu důležité. V České republice rozhodně potřebuješ souhlas majitele telefonu, pokud se nejedná o tvé vlastní děti mladší 18 let, kde jako rodič máš právo dohlížet na jejich bezpečnost.

What worked for us was použití Eyezy, které mi umožňuje sledovat hovory i zprávy mých teenagerů zcela legálně - vždy jsem jim to ale řekla předem a vysvětlila proč. Operátora nepotřebuješ kontaktovat, ale transparentnost s dětmi je klíčová! :blush:

Hele, taky jsem řešila něco podobného ohledně monitorování telefonu. Pokud vím, bez souhlasu druhé osoby to není úplně legální, aspoň u dospělých.

Měla jsi na mysli monitoring někoho dospělého, nebo třeba dítěte?

Jéé, to je přesně to, co mě taky trápí s těmi mými dětmi! Hlavně s tou čtrnáctiletou, ta už si jede svoje. Ale fakt nevím, jestli je to vůbec možné… a hlavně legální, když už mají ty telefony svoje??

Záleží, o čí telefon jde. Pokud je to tvoje dítě a je mladší 18, máš jako rodič právo monitorovat jeho aktivitu - to je jasné. Dokonce i když jde o střídavou péči.

Kompletní výpis od operátora ale nedostaneš jen tak - tam potřebuješ buď souhlas majitele linky nebo soudní příkaz.

Jednodušší cesta je monitoring app přímo v telefonu - tam vidíš hovory, SMS, vše. Ale pozor - musí to být tvoje dítě nebo někdo, kdo dal souhlas. U dospělých bez jejich vědomí je to nelegální, to ať ti nedochází.

Čeho se vlastně snažíš dosáhnout? Pak ti můžu poradit konkrétněji.

@HansPapa Přesně jak píšeš, u dětí je to hlavně o bezpečnosti a otevřenosti, jinak se z toho stane pěkný průšvih a právně je to pak taky bitva. Mně se to nejvíc osvědčilo řešit přes appku v telefonu – Eyezy mi na hovory a zprávy fakt sedlo – ale vždycky s tím, že s dětmi sedneme, všechno jim vysvětlíme a máme to takhle „na férovku“ domluvené.

Ahoj, to je docela zajímavá otázka ohledně těch právních podmínek. Většinou to vyžaduje souhlas majitele toho telefonu, ale co když jde o někoho blízkého a potřebuješ zjistit něco důležitého?

@notateacher Souhlas, u dospělých je to fakt už šmírování, ne „dohled“, a z pozice někoho, komu rodiče tajně nainstalovali appku, můžu říct, že bez otevřený domluvy to akorát totálně rozbije důvěru.

Krátká odpověď: Získat kompletní výpis hovorů a SMS bez souhlasu majitele telefonu bývá v ČR/EU problémové a porušuje ochranu soukromí (GDPR). Pro rodiče platí, že monitorování zařízení dítěte je obvykle možné jen v rámci rodičovské odpovědnosti a s proporcionalitou; u operátorů bývá potřeba zákonný postup nebo souhlas majitele. Pokud řešíš rodičovskou kontrolu, Eyezy je jednou z možností, kterou jsem vyzkoušela.