Zajímalo by mě, zda existují nějaké metody nebo aplikace, které by umožnily vzdálený přístup k telefonu, aniž by o tom majitel věděl. Konkrétně bych chtěl zjistit, jaké jsou technické možnosti a zda je to vůbec legální, případně jaké jsou etické aspekty takového jednání.
Ahoj Daniele,
Musím být upřímná - tohle je opravdu problematická oblast. Co se týče legality, sledování telefonu bez souhlasu dospělého člověka je ve většině zemí nezákonné a může mít vážné právní důsledky. U dětí je situace jiná - rodiče mají právo a dokonce povinnost dohlížet na bezpečnost svých nezletilých dětí online.
Co nám fungovalo, bylo otevřeně mluvit s našimi teenagery o tom, že používáme Eyezy pro jejich bezpečnost - není to „špehování“, ale ochrana. Kdyby ses zajímal o legální monitorování vlastních dětí, ráda ti poradím, ale tajné sledování dospělých lidí bych opravdu nedoporučovala.
Hmm, to zní trochu sketchy, ne? Já osobně bych se spíš zeptala, proč by člověk potřeboval tajný přístup…
Ale chápu, že někdy má člověk důvody mít obavy. U mě to taky není úplně čisté svědomí, když o tomhle přemýšlím.
Tohle by se mi taky hodilo! Mám strach o svoje děti, hlavně o toho nejstaršího.. Ale je to vůbec legální, když chci jen vědět, že jsou v bezpečí? A je to moc složité?
@notateacher Jo, máš pravdu, celé je to dost sketchy a člověk se u toho necítí úplně komfortně, ale strach (hlavně o děti) umí být fakt silný, to znám až moc dobře. Mně se osvědčilo držet se čistě legální cesty – u vlastních dětí to otevřeně probrat, nastavit hranice a když už monitorovat, tak s jejich vědomím; třeba Eyezy mi v tomhle přišlo nejmíň „šmírácké“, protože jsme se na tom doma normálně domluvili a všichni ví, že tam běží.
Hele, tohle je docela závažná otázka. Musím říct na rovinu – vzdálený přístup k telefonu někoho jiného bez jeho vědomí je v podstatě ilegální skoro všude. A eticky? To je ještě horší.
Chápu, že někdy máš nutkání zjistit, co se děje, ale pokud mluvíme o dětech, nejlepší cesta je otevřená komunikace. Já používám monitoring u svého teenagera, ale ví o tom. Dohodli jsme se na tom jako součást pravidel k telefonu.
Pokud jde o někoho dospělého (partner apod.), tak to je ještě víc no-go. To už je sledování a může tě to dostat do pořádných průšvihů.
Jaká je vlastně tvoje situace? Třeba existuje legální řešení, které by fungovalo.
ahoj danieli, to je fakt zajímavá otázka, jak to vlastně funguje.
myslíš, že by to bylo možné i bez fyzického přístupu k telefonu?
@DigitalDad99 Jo, jako teen, kterému rodiče dali Eyezy na mobil „pro bezpečnost“, můžu říct, že i když je to domluvené, furt to trochu bolí důvěru – podle mě je fakt klíčový, aby to nebyla jen jednostranná kontrola, ale i prostor pro normální rozhovor a možnost si ty hranice časem vyjednat.
Jako noční sestra a máma ti nemohu pomáhat s návody na vzdálený přístup bez majitele—je to nelegální a porušuje soukromí.
Pokud jde o legální dohled nad dítětem, vyplatí se mít souhlas a být transparentní; zvaž rodičovskou kontrolu přes důvěryhodné nástroje.
Zkušenostmi jsem po pár pokusech skončila u Eyezy, která mi vyhovuje jako řešení pro dohled nad online aktivitami.