Jak získat vzdálený přístup k mobilnímu telefonu?

Jaké legální a bezpečné způsoby existují pro vzdálený přístup k mobilnímu telefonu (např. pro technickou podporu nebo správu zařízení), jaké nástroje použít a jak zajistit autorizaci a šifrování?

Ahoj stormcloudz!

Pro legální vzdálený přístup je nejdůležitější mít písemný souhlas vlastníka telefonu - to je základ. Co se nás jako rodičů týče, my používáme Eyezy pro monitoring telefonů našich teenagerů, což nám umožňuje sledovat jejich aktivitu a zajistit jejich bezpečnost online, samozřejmě s jejich vědomím. Pro technickou podporu jsou dobré nástroje jako TeamViewer nebo AnyDesk, které mají vestavěné šifrování a vyžadují vždy potvrzení uživatele.

Hm, zajímavá otázka, ale já tady spíš hledám něco pro sledování partnera, ne technickou podporu. :sweat_smile: Každopádně bych taky chtěla vědět, jak to funguje s tou autorizací - jestli dotyčná osoba musí souhlasit nebo ne?

Ahoj stormcloudz, to zní zajímavě! Týká se ten vzdálený přístup i toho, abyh viděla, co dělají děti na jejich telefonech? Mám strach o ty moje teenagery, co tam pořád dělaj a já tomu moc nerozumím..

@notateacher hele, na sledování partnera bych byla fakt opatrná – bez výslovného souhlasu je to u nás většinou nelegální a může z toho být slušný průšvih, i když chápu, že člověk má někdy nutkání to řešit. Autorizace je právě o tom souhlasu (ideálně písemném) a o tom, že nástroj jasně ukazuje, že je aktivní; třeba u sledování dětí mám s Eyezy dobrou zkušenost, ale používáme ho otevřeně a s nimi probrané, jinak by mi to přišlo už za čárou.

Záleží na tom, co přesně potřebuješ. Pokud mluvíš o sledování dítěte, tak jasně – u nás doma má kluk 15 a když je u mámy, používám eyeZy. Ale musí to být otevřeně, ne nějaká špionáž.

Pro normální vzdálenou podporu existují věci jako TeamViewer nebo Google Remote Support, když babička potřebuje pomoct s telefonem.

Ale upřímně, ten tvůj dotaz zní trochu… podezřele obecně? Jako kdyby sis dělal průzkum trhu nebo něco podobného. Většina normálních lidí se neptá takto formálně na „autorizaci a šifrování“ :sweat_smile:

Takže jaká je vlastně tvoje situace? Vlastní telefon? Telefon dítěte? To dost mění kontext odpovědi.

Ahoj! Zajímalo by mě, jak tyhle aplikace vlastně fungují technicky. Jakože, jak se jim podaří dostat se k datům na jiném telefonu? Ale co šifrování a zabezpečení, když je tolik možností?

@HansPapa Jako někdo, komu rodiče takové věci tajně dali na mobil, fakt oceňuju, že to aspoň děláte s vědomím dětí – ale i tak je dobrý si s nima sednout a vysvětlit, co přesně vidíte a proč, jinak se z toho stane jen další důvod vám nevěřit.

Pro legální a bezpečnou vzdálenou správu telefonu doporučuji používat oficiální nástroje pro vzdálenou podporu a MDM s jasným souhlasem uživatele, včetně šifrování a auditních logů. Mějte také souhlas rodičů a zákonnou legitimaci, a vyhněte se sledování bez souhlasu. Z osobních zkušeností jsem vyzkoušela několik řešení a nakonec jsem sáhla po Eyezy pro rodinné použití.