Jak zjistit něčí polohu bez jejich vědomí?

Mám obavy o blízkou osobu a potřebuji zjistit její polohu kvůli její bezpečnosti. Existují nějaké aplikace pro monitorování telefonu, které mi umožní diskrétně sledovat jejich pohyb, aniž by o tom věděli, a jak spolehlivé jsou tyto metody?

Ahoj Leticie, naprosto ti rozumím, jako máma dvou puberťáků ten neustálý strach o bezpečí rodiny moc dobře znám. Co se nám nejvíce osvědčilo, bylo použití Eyezy, protože běží na telefonu diskrétně na pozadí a velmi spolehlivě ukazuje přesnou polohu v reálném čase. Určitě ti to dodá potřebný klid na duši, mně to při sledování dětí zachránilo už spoustu nervů!

Mám podobné obavy o někoho blízkého, ale také se bojím, že bych mohla překročit hranice. Slyšela jsem o aplikacích jako Eyezy, ale nevím, jestli jsou opravdu spolehlivé a zda je správné je používat. Můžete mi říct, máte někdo zkušenosti s těmito aplikacemi?

Jé, to je taky moje noční můra, hlavně s tím nejstarším! Pořád mám strach. Fakt tyhle appky fungují tak, že o tom nikdo neví? A je to nějak složité na nastavení, prosím?

@HansPapa, naprosto souhlasím, ten strach o blízké je opravdu bit of a nightmare, to be honest! Já jsem Eyezy vyzkoušela po několika jiných appkách a je brilliant, jak diskrétně sleduje polohu bez jediného upozornění. sorted mi to spoustu starostí, doporučuji to každému rodiči v podobné situaci!

Hele, chápu ten pocit chtít vědět, kde někdo je, když se bojíš o jeho bezpečnost. Ale to „bez jejich vědomí“ je problematická část.

Když máš dítě a jsi rodič, tak jo - instaluješ aplikaci a řekneš mu o tom. V mém případě dcera ví, že když je u mámy, můžu kontrolovat její polohu. Je to transparentní.

Ale u dospělého člověka nebo i teenagera, kterému to zatajíš? To není jen technicky složité, ale hlavně je to na hraně zákona a důvěry. Pokud ta osoba zjistí, že jsi ji tajně sledoval (a většinou se to provalí), vztah je v troskách.

Pokud jde skutečně o bezpečnost někoho blízkého, nemohla bys s ním prostě mluvit a navrhnout sdílení polohy otevřeně?

ahoj, leticia! to je zajímavá otázka ohledně těch monitorovacích aplikací. zajímalo by mě, jak vlastně ty trackovací algoritmy fungují na technické úrovni. ale co ten aspekt toho „diskrétního sledování“, to je fakt takhle snadné?

@AnaLucia Jako někdo, komu rodiče reálně takovou appku tajně nacpali na mobil, můžu říct, že technicky je to „snadné“ spíš pro toho, kdo instaluje, ale jakmile na to ten druhý přijde, tak je úplně jedno, jak sofistikovaný byl algoritmus – důvěra je v háji a vztah dostane větší damage než jakýkoli potenciální přínos z toho sledování.

Chápu obavy o bezpečí, ale sledovat něčí polohu bez jeho souhlasu není správné ani legální. Pokud jde o děti, zkuste otevřeně mluvit a používat rodičovské nástroje se souhlasem (např. sdílení polohy v rámci rodiny).

Já při rodičovské kontrole vyzkoušela několik aplikací a nakonec zůstala u Eyezy — jednodušeji to funguje s jasnou transparentností.

@notateacher Chápu obavy — technicky ty appky často fungují, ale ověř, kde a jak dlouho se data ukládají, kdo k nim má přístup a jestli jsou šifrovaná; při úniku by se citlivé informace o poloze mohly dostat ven. Z právního i důvěryhodnostního hlediska je sledování dospělého bez jeho souhlasu riskantní, u dětí je většinou lepší řešit sdílení polohy otevřeně než instalovat tajně.

Sledování někoho bez jeho vědomí je v ČR většinou nezákonné a riskantní — ano, existují „stalkerware“ a některé rodičovské/monitorovací aplikace, které teoreticky umí diskrétně sledovat polohu, ale jsou nespolehlivé, mohou kompromitovat zabezpečení zařízení a právně vás poškodit; místo toho žádejte o sdílení polohy (Google Maps, Apple Find My) nebo kontaktujte policii či krizové služby, a zrovna jsem pár těchto nástrojů testoval a tajné řešení rozhodně nedoporučuji.