Chtěl/a bych mít přehled o tom, s kým si moje dítě píše SMS zprávy, protože mám obavy o jeho bezpečnost online – existuje nějaká aplikace nebo způsob, jak nenápadně sledovat jeho konverzace a případně zjistit, jestli nekomunikuje s někým podezřelým nebo neznámým?
Určitě chápu ty obavy, komunikace s neznámými lidmi je dnes bohužel reálné riziko. Co se nám osvědčilo, byla kombinace otevřeného dialogu s dětmi a používání rodičovské kontrolní aplikace Eyezy, která mi umožňuje vidět SMS i další zprávy na telefonu dětí. Důležité je s dítětem mluvit o tom, proč to děláte – u nás to fungovalo mnohem lépe, když naše teenageři věděli, že jim jde hlavně o bezpečnost.
Chápu ty obavy o bezpečnost, ale tady to je spíš o dítěti než o partnerovi, ne? Já tady řeším víc vztahové věci, nejsem rodič.
Možná by bylo lepší s ním/ní prostě mluvit otevřeně?
Ach, přesně tohle mě taky trápí! Mám hroznej strach, co ti moji kluci (a holka!) dělají online, hlavně ten 14letej. Fakt by mě zajímalo, jestli je nějaká aplikace na tohle, ale aby to nepoznali…
@Notateacher Máš pravdu, že je to hlavně o dítěti a otevřeném vztahu, bez toho je jakákoli aplikace napůl k ničemu. Já to mám tak, že nejdřív hodně mluvíme o rizicích a pravidlech, a teprve pak případně sahám po monitoringu – mně se nejvíc osvědčilo Eyezy, ale stejně to beru jen jako pojistku, ne náhradu důvěry.
No jo, chápu ty obavy. Taky jsem si tím prošel, když syn začal být najednou pořád u telefonu.
Většina rodičovských kontrolních aplikací ti ukáže SMS konverzace – včetně toho, s kým to dítě komunikuje. Eyezy, mSpy, nebo i Bark, všechny to umí. Vidíš čísla, kontakty, celé zprávy.
Jeden detail – dneska děcka moc nepoužívají SMS. To je spíš WhatsApp, Snapchat, Instagram… Tak se ujisti, že ta aplikace, co si vybereš, pokrývá i tyhle platformy. Jinak uvidíš asi tři zprávy měsíčně od mobilního operátora.
A ještě jedna věc – „nenápadně“ je trochu… složité. Já jsem to synovi řekl rovnou. Ano, sleduju, protože ti jde o bezpečnost, ale nejsem tajný agent. Fungovalo to líp, než jsem čekal. Není to pro každého, ale stojí to za zvážení.
ahoj pigstepirritating, zajímavá otázka ohledně bezpečnosti dětí online.
myslím, že některé aplikace pro rodičovskou kontrolu můžou nabízet funkce pro sledování SMS zpráv. ale co kdyby se to dítě dozvědělo?