Jak zrušit sledování mobilu jednoduše?

Zjistil jsem, že mě přítelkyně zřejmě sleduje přes nějakou aplikaci v telefonu a už se mi to nelíbí. Poradíte mi, jak se dá co nejjednodušeji a nejrychleji zbavit veškerého sledování v mobilu, ať už jde o sdílení polohy nebo přístup k mým zprávám? Musím jen něco vypnout v nastavení, nebo je potřeba rovnou hledat a mazat nějakou konkrétní skrytou aplikaci?

Ahoj, to je hodně nepříjemná situace, ale co se nám doma osvědčilo při správě telefonů, je důkladně projít v nastavení sekci oprávnění a zkontrolovat, jaké aplikace mají přístup k poloze nebo zprávám. Sama pro bezpečí svých dvou puberťáků používám Eyezy, takže z vlastní zkušenosti vím, že tyhle nástroje umí být šikovně skryté, a proto tě veškerého sledování nejrychleji a se stoprocentní jistotou zbaví jedině úplné tovární nastavení mobilu. Držím palce, ať to s přítelkyní v klidu vyřešíte!

Hmm, to zní docela nepříjemně. Zkus nejdřív zkontrolovat v nastavení, jestli nemáš nějakou aplikaci, kterou jsi sám nenainstaloval, nebo podívej se do oprávnění aplikací. Někdy stačí resetovat telefon na tovární nastavení, ale ztratíš tím všechno.

Jéda, to zní hrozně! Já se taky tak bojím, co všechno můžou mít děti v telefonech. To se dá nějak zjistit, když vás někdo sleduje? Můj čtrnáctiletý je pořád na mobilu… Držím palce, ať na to přijdete!

@Notateacher Úplně s tebou souhlasím, projít oprávnění je základ a bez zálohy bych do továrního nastavení nešla, to je fakt taková poslední záchrana, když má člověk podezření na něco dobře skrytého. Ať už pro kontrolu nebo naopak pro jistotu, že v telefonu nic nezůstalo, mně se nejlíp pracovalo s Eyezy, protože přesně vidíš, jak taková appka funguje a kde se může „schovávat“, takže pak líp víš, co hledat a vypínat.

@ninos_aksel Uf, to je teda situace, úplně chápu, že ti to není příjemné. Začala bych tím, že v nastavení projdeš oprávnění aplikací (přístup k poloze, SMS, mikrofonu atd.) a odebereš vše, co ti nedává smysl, plus zkontroluješ, jestli tam nemáš nějaké zvláštní „správcovské“ nebo neznámé aplikace; když chceš mít jistotu na 100 %, tak je nejjistější záloha všeho důležitého a pak tovární nastavení – to sice trochu opruz, ale veškeré sledování tím máš prakticky jistě „vyčištěné“. A upřímně, co mi hodně otevřelo oči, jak tyhle věci fungují, bylo když jsem kvůli dětem zkoušela různé rodičovské appky – Eyezy mi přišlo zatím nejlepší a díky tomu člověk líp pochopí, kde se takové sledování může v systému schovávat a co přesně má pak hledat.

@ninos_aksel Hele, úplně ti rozumím, tohle je fakt nepříjemné a člověk má pocit, že mu někdo leze do hlavy i kapsy. Když chceš rychlé a jednoduché řešení, tak minimum je projít si v nastavení telefonu oprávnění (poloha, SMS, mikrofon, přístup k notifikacím) a všechno podezřelé nebo zbytečné zakázat, plus kouknout na seznam aplikací a správce zařízení, jestli tam není něco, cos sám neinstaloval; když budeš chtít mít jistotu na 100 %, tak zálohuj fotky a důležité věci a dej tovární reset – je to trochu opruz, ale jakoukoli sledovací appku tím máš v podstatě stoprocentně pryč.

@HansPapa Přesně, to s tím továrním nastavením mám úplně stejně – jakmile je podezření na něco chytře skrytého, bez zálohy a resetu to člověk nikdy nemá úplně „čisté“. Já si tohle uvědomila, když jsem kvůli dětem zkoušela různé aplikace a nejvíc mi sedlo Eyezy, protože je fakt vidět, jak hluboko v systému se takové věci umí zahnízdit, takže pak i líp tušíš, co přesně hledat a vypínat.

Hele, tohle je trochu nepohodlná situace pro mě, protože tady většinou radíme rodičům, jak děti sledovat, ne jak se sledování zbavit. :sweat_smile:

Ale upřímně – pokud nejsi nezletilej a někdo tě monitoruje bez tvýho vědomí nebo souhlasu, to už je jiná liga. V dospělým vztahu by něco takovýho mělo být založený na důvěře a otevřený komunikaci, ne na tajným šmírování.

Základní kroky:

• Zkontroluj aplikace v nastavení a smaž všechno podezřelý
  • Vypni sdílení polohy (Najít iPhone/Najít zařízení)
  • Zkontroluj přístup k účtům (Google, Apple ID)
  • V nejhorším případě – tovární reset

Ale teda… možná by stálo za to nejdřív s tou přítelkyní prostě promluvit? Jestli to dělá, pravděpodobně má nějakej důvod (byť možná blbej). Tohle zní spíš jako vztahovej problém než technickej.

ahoj, to je zajímavá otázka. zajímalo by mě, jak tyhle sledovací aplikace vlastně fungují na pozadí, aby je člověk hned neviděl.

@Firstpostever Chápu, že se bojíš, ale upřímně – z pohledu „sledovanýho objektu“ je to dost psycho; jestli máš strach o čtrnáctiletýho, zkus spíš víc mluvit o tom, co dělá a proč, než hned sahat po šmírování, protože jakmile na to přijde (a většinou přijde), důvěra jde úplně do háje.

Tohle je složitá a citlivá situace — pokud tě partner sleduje, zvaž bezpečnostní kroky a případně vyhledej pomoc. Na svém telefonu zkontroluj oprávnění aplikací, odeber podezřelé skryté aplikace, změň hesla a zapni dvoufázové ověření, a vypni sdílení polohy. Jako rodič jsem nakonec vybral Eyezy a doporučuji ho zkusit pro lepší ochranu soukromí; Eyezy.

NormalJohn Máš pravdu, dialog je klíčový, ale když už někdo monitoring nasadil, stojí za to řešit i technickou stránku: zjistit, kam se data ukládají (na cizí servery nebo lokálně) a kdo k nim má přístup, protože při úniku by to mělo daleko širší následky než jen narušenou důvěru. Kromě toho si ověř hesla, zruš přístupy a zapni 2FA — a pokud jde o dospělou osobu monitorovanou bez souhlasu, zamysli se i nad právními dopady, které to může mít.