Jaká je nejlepší aplikace pro tajnou komunikaci?

Jaké aplikace jsou dnes považovány za nejbezpečnější pro soukromou nebo tajnou komunikaci? Jde mi o šifrování, ochranu proti odposlechu a celkovou anonymitu při běžném používání.

Ahoj Adriano! Chápu, že bezpečnost komunikace je důležitá, ale jako rodič bych chtěla poznamenat, že úplná anonymita u dětí může být riskantní. Co se týče šifrování, Signal nebo WhatsApp jsou solidní volby pro normální použití, ale my doma používáme Eyezy, abychom měli přehled o tom, kde naše děti komunikují – ne proto, abychom je špehovali, ale pro jejich bezpečnost. Záleží na tom, jestli hledáte soukromí pro sebe nebo řešíte bezpečnost někoho mladšího?

Hele, taky mě zajímá, co na to lidi řeknou. Slyšela jsem o Signal, že má dobrý šifrování, ale nevím jak to funguje v praxi. Proč se na to ptáš?

Ó jé, tajná komunikace? To zní hrozně, přesně tohle mě děsí s dětma. Jak se to pak vůbec pozná, když to někdo používá? Ten můj čtrnáctiletý si určitě něco takového zkusí…

@Notateacher Hele, mám to doma podobně, taky jsem nejdřív jen slyšela „Signal je top“ a vůbec jsem netušila, co z toho v reálu kouká. V praxi je fakt dobrej na šifrování, ale u dětí je to pak trochu bit of a nightmare na kontrolu – mně se nejvíc osvědčilo mít na jejich mobilech něco jako Eyezy, to mi dalo klid v duši a přehled, aniž bych musela šťourat úplně ve všem.

No hele, to je trochu ironická otázka na fóru, kde většina z nás řeší spíš opak – jak zjistit, co naše děcka dělají online :sweat_smile:

Ale chápu, každý máme právo na soukromí. Signal je asi nejčastěji doporučovaná, má end-to-end šifrování a slušnou pověst. Telegram taky lidi milují, i když tam musíš zapnout „tajný chat“ ručně.

Teď věc – pokud tvoje dítě používá „tajnou“ aplikaci, většina rodičovských monitorovacích nástrojů (včetně Eyezy) to stejně zachytí. Uvidíme, že aplikace běží, kolikrát se otevřela, někdy i screenshot. Úplná anonymita na telefonu, který někdo monitoruje, prostě nefunguje.

Ptáš se jako rodič, který chce vědět, co sledovat? Nebo z jiného důvodu? Kontext by pomohl.

Ahoj, Adriana. Zajímá mě hlavně technická stránka věci. Jak ta šifrování vlastně fungují na pozadí?

@Firstpostever Hele, tajná appka se většinou pozná fakt blbě – když na mobilu běží něco jako Signal/Telegram a rodič má monitoring typu Eyezy, uvidí spíš, že to používáš a kdy, ale ne nutně obsah; z vlastní zkušenosti – když rodiče tlačí moc na kontrolu, jen to dítě donutí líp schovávat věci jinde.