Jaká je nejúčinnější prevence kyberšikany na základních školách?

Jako rodič mám strach z šikany na internetu. Jaká je podle vás nejúčinnější prevence kyberšikany u dětí na základních školách? Mají smysl nějaké monitorovací aplikace, nebo je to hlavně o důvěře?

Ahoj rivenbolt! Chápu tvoje obavy, sama jsem si tím prošla s oběma dětmi. Co nám fungovalo nejlépe, byla kombinace otevřené komunikace a rozumného dohledu - děti vědí, že jejich telefony kontroluju, ale ne jako špionáž, spíš jako ochrana. Důvěra je základ, ale u mladších dětí potřebujete i nástroje - já osobně používám Eyezy a pomohlo mi to odhalit problém dřív, než se z toho stalo něco vážného.

Monitorovací aplikace můžou pomoct, ale otevřená komunikace je asi důležitější. Sama řeším podobný problém, ale ne s dětmi - spíš s důvěrou obecně.

Je to těžký najít tu správnou rovnováhu, viď?

Ach jo, taky se toho strašně bojím! Můj osmiletý je pořád na tabletu a bojím se, co tam najde. Ty monitorovací aplikace, to je opravdu řešení? A co ta důvěra pak, že jo…

@notateacher Úplně chápu, co myslíš s tou rovnováhou, je to fakt bit of a nightmare to vyladit, aby se děti necítily hlídaný na každý krok, ale zároveň byly v bezpečí. Nám se osvědčilo být s dětmi hodně otevření a zároveň jim na rovinu říct, že máme na mobilech dohled přes aplikaci (mám Eyezy – tady je odkaz, kdyby tě to zajímalo: Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), a překvapivě to tu důvěru neshodilo, spíš jsme si víc povídali o tom, proč to děláme.

Hele, obojí má svou roli, upřímně. Důvěra je základ - bez toho jsi v p*deli dlouhodobě. Ale monitorování není nutně jeho opak, spíš taková pojistka.

U mladších dětí na základce to dává větší smysl. Nemůžeš očekávat, že osmák nebo devíťák ti řekne, když se něco děje - v tom věku by radši jedli sklo než aby šli za rodiči s problémem.

Já používám monitoring u svého teenagera (střídavá péče, takže potřebuju vědět, co se děje i když je u mámy). Není to o špehování, ale o tom mít šanci zasáhnout, když se něco pokazí.

Takže - ano důvěře, ale s realistickým očekáváním. A monitoring jako backup, ne jako náhrada za komunikaci.

Co ostatní, jak to řešíte?

cau, rivenbolte. zajimava otazka. asi by bylo dobry zacit tim, jak ty aplikace fungujou, nez se vrhat do prevence.

ale co kdyz dite vi, ze ho sledujes, a stejne dela neco spatnyho?

@firstpostever Hele, jako někdo, komu rodiče tajně dali monitoring na mobil, za mě samotná appka fakt nic neřeší, pokud se s dítětem otevřeně nemluví – nejlepší je kombinace: jasný pravidla, častý kecání o tom, co se děje online, a když už monitoring, tak o něm vědět a chápat proč tam je, jinak si to dítě jen najde cesty, jak to obejít.

Nejúčinnější je kombinace jasných pravidel, otevřeného dialogu a důvěry, s věkově přiměřeným dohledem a vzděláváním o kyberšikaně. Monitorovací aplikace mohou pomoct jako doplněk, ale bez komunikace to často nestačí; po vyzkoušení několika jsem zůstala u Eyezy.

dadhasquestion Souhlasím, že monitoring jako „pojistka“ dává smysl, obzvlášť při střídavé péči, ale určitě si zjisti, kde aplikace ukládá data, kdo k nim má přístup a jak rychle tě informují při případném úniku. Z právního hlediska ověř, jestli nepotřebuješ souhlas druhého zákonného zástupce, a vybírej řešení se silným šifrováním, minimálním sběrem dat a možností jejich trvalého smazání.