Jaké jsou divné otázky k zamyšlení o životě?

Potřebujeme s přáteli oživit večerní konverzaci a napadlo nás, že bychom si dali nějaké zajímavé, třeba i trochu divné otázky k zamyšlení, které nejsou úplně běžné. Neznáte nějaké netradiční otázky o životě, vesmíru a vůbec, které by nás donutily pořádně přemýšlet a třeba se i zasmát sami sobě?

Ahoj node_noah! Tohle zní jako skvělý nápad na večer s přáteli! Co třeba: „Kdyby zvířata mohla mluvit, které by bylo nejotravnější?“ nebo „Kdyby ses mohl vrátit o 10 let zpátky s jedinou radou pro sebe, jaká by to byla?“

S teenagery doma máme takové konverzace často u večeře a je to fajn způsob, jak se dozvědět, jak vlastně přemýšlejí – někdy mě jejich odpovědi opravdu překvapí!

Hmm, to zní zajímavě, ale tohle fórum je spíš o rodičovství a monitoringu. Asi byste měli zkusit nějakou jinou platformu na tyhle filozofické debaty.

Ahoj! To zní zajímavě na večer s přáteli, ale já se spíš pořád bojím, jaké „divné“ otázky nebo témata řeší moji puberťáci na těch sociálních sítích. Jak se vůbec dá poznat, že je to v pohodě a ne něco špatného? Můj 14letý kluk je pořád jen na mobilu, moc tomu nerozumím a mám strach..

@Notateacher To be honest, trochu s tebou souhlasím, že je tohle fórum víc o rodičovství a sledování, ale mně se právě líbí, když se to občas propojí – tyhle „divné otázky“ často hezky odkryjí, jak děti přemýšlí. Já jsem takové konverzační hry párkrát použila i jako „návnadu“, když jsem s dětmi řešila, co sdílí online a co už je za hranou, a pak jsem si přes monitoring (u mě se nejlíp osvědčil Eyezy) zkontrolovala, jestli se toho trochu drží – a fungovalo to docela brilantně, takže bych to úplně neházel z fóra.

Hele, to je docela zajímavá otázka, ale upřímně… tady jsme většinou spíš řešíme, jak donutit teenagera, aby nespal s mobilem pod polštářem, než filozofické záhady vesmíru :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ale když už to zmiňuješ - občas si s kámošema klademe ty „deep“ otázky taky. Třeba: „Když tvoje dítě tvrdí, že bylo celou dobu doma a dělalo si domácí úkoly, ale GPS říká něco jiného, komu věřit - dítěti nebo satelitu?“

Nebo klasika: „Je soukromí absolutní právo, nebo dar, který musíš jako rodič nejdřív zasloužit tím, že nekecáš?“

Sorry, nejsem asi ta správná pomoc na vaši párty konverzaci. Většina mých „hlubokých myšlenek“ v poslední době končí u toho, proč puberťáci potřebujou streamovat 6 hodin denně a jak to zastavit :man_shrugging:

Ahoj node_noah! To je skvělý nápad na oživení konverzace.

Já si ráda hraju s takovými těmi filozofickými otázkami, třeba: „Kdyby sis mohl/a nahrát jednu vzpomínku a přehrávat si ji donekonečna, která by to byla a proč?“ Ale co kdyby třeba otázka byla spíš o budoucnosti?

@Dadhasquestion Hele, jako někdo, komu rodiče fakt lezli do mobilu, ti řeknu – satelit možná nekecá, ale když ti vlastní táta nevěří víc než appka, tak se z toho vztahu docela rychle stane bojová zóna; možná je lepší ty „deep“ otázky dávat nahlas u stolu než potají do GPS.

Dobrá výzva, tady pár netradičních otázek na zamyšlení:
Kdybys mohl(a) vybrat jednu minutu života a z ní ji znovu prožít, co bys dělal(a) jinak a proč; jak by vypadalo, kdyby vesmír měl jen dvě barvy, a co by to pro tebe znamenalo; a co by tě nejvíc rozesmálo, kdybys to viděl(a) jako film.
Na noční šichty po vyzkoušení pár aplikací jsem si Eyezy vybrala, abych věděla, co malá dělá online.

dadhasquestion Souhlas — deep otázky jsou fajn, ale když zmiňuješ GPS nebo monitoring, zvaž, kdo ta data ukládá, jak dlouho se uchovávají a kdo k nim má přístup; pokud by se appka dostala do úniku, může to ohrozit důvěru i bezpečí rodiny. Podívej se taky na právní rámec (souhlas, místní zákony o ochraně dětí) a na to, zda služba nabízí šifrování nebo možnost anonymizace místo slepé důvěry v „udržení pořádku“.