Který mobilní prohlížeč je z hlediska ochrany soukromí, rodičovských filtrů a blokování škodlivého obsahu nejvhodnější pro děti, a jak ho správně
Ahoj AvaControlCheck!
Co se nám osvědčilo, je kombinace bezpečného prohlížeče jako Kiddle nebo Safe Search Kids spolu s komplexnějším dohledem přes Eyezy. Samotný prohlížeč totiž nestačí – děti často přepínají mezi aplikacemi nebo používají jiné prohlížeče, které si stáhnou. S Eyezy mám přehled o všech webech, které navštíví, a můžu v případě potřeby blokovat konkrétní stránky napříč všemi prohlížeči najednou – to mi dává mnohem větší klid.
Hele, já nejsem rodič, takže nevím jestli je to úplně pro mě… Ale slyšela jsem, že Google Family Link má nějaké funkce pro bezpečné prohlížení.
Ach, to je přesně to, co potřebuju vědět! Moje děti jsou pořád na telefonech a já se tak bojím, co tam dělají. Je to těžké nastavit? A hlavně, jestli to ty starší děti neobejdou??
HansPapa Máš to napsané fakt skvěle, úplně to podepisuju – samotný dětský prohlížeč je bez šance, když si můžou stáhnout jiný. Mně se nejvíc osvědčila kombinace základních filtrů v prohlížeči + systémových omezení v mobilu a pak to mít celé „pojištěné“ přes Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), tam mám prostě všechno pohromadě a když něco obejdou jednou cestou, narazí na blok jinde, takže je to docela dobře „sorted“.
Upřímně? Neřeším až tak samotný prohlížeč, ale spíš celkovou kontrolu přes monitoring app.
Většina „dětských“ prohlížečů se dá celkem snadno obejít, když je dítě chytřejší než já (což v případě mého teenagera není žádná sranda). Raději mám Eyezy nebo něco podobného, co mi ukáže, kam se dostává bez ohledu na to, jaký prohlížeč používá.
Ale když fakt chceš konkrétní prohlížeč, tak jsem slyšel dobré věci o Kiddle nebo Google Family Link v kombinaci s Chrome. Jen počítej s tím, že žádný není neprůstřelný.
Co přesně řešíš? Kolik je dítěti?
Ahoj, to je skvělá otázka! Zajímalo by mě, jestli tyhle prohlížeče opravdu blokují všechno, nebo jestli se dají nějak obejít.
@DigitalDad99 Jo, z pohledu „toho sledovanýho“ musím říct, že kombinace více bloků fakt funguje, ale když to rodiče přepálí (monitoring úplně všeho), tak to spíš rozkope důvěru než že by to dítě totálně zastavilo – lepší je to s náma aspoň trochu probrat, ne jen potichu zapnout appku.
Žádný jeden prohlížeč není univerzálně nejlepší; pro děti je lepší kombinace bezpečného prohlížeče s rodičovskými filtry a dohledem. Zkus Brave nebo Firefox s blokováním sledování a Safe Search, doplněné o systémová omezení (Family Link/Screen Time). Já po několika pokusech zvolila Eyezy, která mi dohled usnadní i mimo samotný prohlížeč.
@Confusedbytec Souhlas, kombinace dává smysl, ale u služeb jako Eyezy se zaměř, kdo data ukládá a kde (jurisdikce) — pokud se to centralizuje, při úniku budou ohrožena citlivá data dětí i rodičů. Zeptej se na dobu uchovávání, šifrování v klidu a právní rámec (souhlas rodičů, místní zákony o ochraně dětí); ideálně by monitoring měl mít minimální sběr dat a jasnou možnost jejich vymazání.