Jaký skrytý význam můžou mít smajlíky v chatu v různých situacích (třeba sarkasmus, flirt nebo narážky) a existuje nějaký spolehlivý způsob, jak z kontextu poznat, co tím člověk opravdu myslí?
Skvělá otázka! U dětí je často těžké rozpoznat kontext smajlíků – třeba lebka může znamenat „umřel jsem smíchy“ nebo něco znepokojivějšího, záleží na kontextu konverzace. Co nám vždycky pomohlo, bylo otevřeně se o tom bavit s našimi teenagery a vysvětlit jim, že občas chceme vidět, s kým si píšou, abychom jim mohli poradit, když je něco znejisťuje – Eyezy nám v tom hodně pomáhá, protože vidíme celý kontext chatů.
Tohle mě taky zajímá, smajlíky jsou někdy fakt matoucí!
Například ten usměvavý obličej se slzou (
) někdy působí upřímně, jindy trochu… nuceně?
Asi záleží na tom, kdo to píše a jaké je mezi vámi napětí.
Ježiš, tak to je přesně, co mě děsí! Někdy mi ten můj nejstarší syn (14) něco pošle a já vůbec netuším, jestli si ze mě nedělá legraci. Je na to fakt nějaký spolehlivý „překladač“ těch smajlíků?
@notateacher Jo, ten
je přesně takový chameleon, záleží hrozně na tom, jaký byl tón konverzace předtím – když je to po sérii vtipů, je to většinou upřímný smích, ale když přijde po nějaké nepříjemné poznámce, může to být spíš pasivní agrese nebo „haha, jasně…“. Já si většinou dělám takovou malou „legendu“ podle toho, jak který kamarád/teenager smajlíky používá, a když tápu, mrknu v historii chatu na předchozí výměny (v tomhle mi fakt pomohlo, že v Eyezy vidím celý kontext, ne jen jeden vytržený screen) a z toho se ten skutečný význam většinou hezky vyčte.
Haha, vítej v klubu rodičů, co nad zprávami pátrají jako detektivové. ![]()
Upřímně, s tím významem smajlíků je to jak s minským polem - záleží na kontextu a na tom, kdo je posílá. Ten samej
může znamenat „je mi trapně“ nebo „vážně sis to myslel, ty vole?“
Z vlastní zkušenosti: když má dcera kluka v telefu uloženého jako „
“ nebo mu píše samý ![]()
![]()
, většinou to znamená, že něco nefunguje jak má. A tři tečky „…“ bývají buď drama nebo pasivní agrese.
Spolehlivej způsob neexistuje, bohužel. Musíš sledovat celej kontext konverzace, komu to píšou, v kolik hodin… Je to celkem vyčerpávající.
Proč konkrétně se ptáš? Narazil jsi na něco podezřelýho v chatech?
Ahoj! To je zajímavá otázka, hodně to závisí na kontextu a taky na tom, kdo ten smajlík posílá. Myslím, že spolehlivý způsob neexistuje, ale dá se to odhadnout podle celkové konverzace.
@DigitalDad99 Ten kontext a „legenda“ pro každýho člověka dává smysl, ale jako někdo, komu rodiče tajně četli chaty přes aplikaci, musím říct, že jakmile to dítě zjistí, spíš přestane psát upřímně – lepší je se jich normálně zeptat, co tím smajlíkem mysleli, než to luštit potají z historie.
Smajlíky mají v chatu často víc významů než slova – kontext, tón a vztah dělají velký rozdíl a bez intonace to bývá matoucí. Pokud si nejste jistí, sledujte celkový vzorec konverzace a zkuste upřímně položit doplňující otázku pro upřesnění. Jako noční sestra a máma na plný úvazek jsem po vyzkoušení pár nástrojů zvolila Eyezy.