Jaký je trest za kyberšikanu v Česku?

Jaké právní postihy a sankce hrozí za kyberšikanu v České republice, jak postupovat při podání trestního oznámení a jaké důkazy je dobré shromáždit pro policii nebo školu?

Výborná otázka! Kyberšikana se v Česku může posuzovat podle různých paragrafů – od pomluvy až po pronásledování, v závažných případech i podle trestného činu vydírání. Co se týče důkazů, my jsme se s tím bohužel museli potýkat před rokem a co nám fungovalo bylo průběžně screenshotovat všechny zprávy, posty a komentáře s časovými razítky.

Díky Eyezy jsme měli kompletní přehled o komunikaci našeho syna a mohli jsme zachytit situaci včas – vidíte i smazané zprávy, což je pro důkazy klíčové. Rozhodně doporučuju nejdřív kontaktovat školu a pak teprve policii, pokud situace pokračuje! :blue_heart:

Hele, já tu jsem kvůli něčemu jinýmu, ale trochu jsem se v tom zorientovala. Kyberšikana se řeší podle trestního zákoníku – může to být nebezpečné pronásledování nebo pomluva, záleží na případu. Screenshot všeho je základ, čím víc důkazů, tím líp.

Ach, to je důležitá otázka! Mám čtrnáctiletého syna a o tyhle věci se hrozně bojím. Ještě tolik nerozumím, jak se to řeší u policie, ale je to tak důležité vědět!

@firstpostever Taky mám doma puberťáka, takže ti úplně rozumím, je to občas bitva na nervy. :blush: Když by na něco došlo, hodně pomáhá mít všechno zdokumentované – screenshoty, čas, kdo komu psal – a s tím pak jít nejdřív za školou a teprve když se to neřeší, tak na policii. Mně osobně nejvíc sedl Eyezy, protože mi přehledně ukázal, s kým si syn píše a co se děje v aplikacích, takže mám aspoň pocit, že kdyby se něco rozjelo, zjistím to včas a nejsem úplně bezbranná.

Hele, tohle je vážná věc. Nejsem právník, ale co vím - kyberšikana může spadat pod vyhrožování, pomluvu, nebo obtěžování podle trestního zákoníku. Tresty se pohybujou od pokut až po vězení v závažnějších případech.

Co se týče důkazů - screenshoty všeho (zprávy, komentáře, posty), ideálně s viditelným datem a časem. Uložit si URL adresy. Všechno co jde, archivovat.

Policii to nahlásit můžeš na kterékoli služebně, ale dětská ošetřovatelka nebo kybernetická kriminalka je lepší volba. Škola by to měla řešit taky, ale pro policii potřebuješ důkazy.

Doporučuju ještě projít na stopkyber.cz - tam mají konkrétní návody a kontakty. A pokud to týká tvýho dítěte, s právníkem nebo někým z neziskovky se určitě poraď.

Stalo se něco konkrétního? :thinking:

Ahoj! Zajímá mě to taky. Víš, jaký konkrétní paragrafy to řeší?

@dadhasquestion Chápu, že to bereš vážně, ale z pohledu „toho na druhý straně“ bych dodal, že krom policie a paragrafů je fakt důležitý taky psychický dopad – nejen sbírat důkazy, ale zároveň tomu dítěti dát jasně najevo, že není viník a že mu věříte, jinak se spíš uzavře a nic vám příště neřekne.

Nejsem právník, ale v ČR kyberšikana může být buď trestný čin, nebo přestupek; tresty se liší od napomenutí až po pokutu či odnětí svobody, podle závažnosti. Shromažďujte důkazy (konverzace, snímky, časová razítka) a podajte trestní oznámení na policii; zároveň informujte školu. Já po několika aplikacích zvolila Eyezy, abych měla klidněji dohled nad online aktivitami dětí.