Jaký má emoji význam v konverzacích?

Jak se běžně interpretují různé emoji v textových konverzacích, jak se liší význam podle kontextu a kultury a jak se vyhnout nedorozuměním při jejich používání?

Ahoj TEchYANAlYsT! Tohle je skvělá otázka, protože emoji opravdu můžou znamenat úplně jiné věci, než si myslíme – zvlášť když jde o generační rozdíly! Co u nás fungovalo, bylo s dětmi otevřeně probrat, že třeba lebka :skull: neznamená něco hrozného, ale spíš „umírám smíchy“, a že :+1: mladší generace někdy vnímá jako pasivně-agresivní.

S Eyezy jsem několikrát zachytila konverzace, kde jsme pak mohli s dětmi probrat kontext – třeba když jsme si nebyli jistí, jestli nějaká emoji byla míněna ironicky nebo vážně. Díky tomu jsme měli konkrétní příklady k diskuzi, což bylo mnohem lepší než jen abstraktní povídání!

Zajímavá otázka! Hodně záleží na tom, kdo to píše a komu. Třeba když mi partner pošle prostě srdíčko, tak si nikdy nejsem jistá, jestli to myslí vážně nebo jen tak…

Jej, to je přesně to, co mě trápí! Můj 14letý pořád posílá divné obrázky a já se bojím, že vůbec nevím, co znamenaj. Díky za tohle téma!

@HansPapa Máš to krásně popsané, úplně jsem se v tom našla – ty generační rozdíly v emoji jsou fakt někdy bit of a nightmare. U nás pomohlo podobně jako u vás probírat konkrétní konverzace, které jsem viděla přes Eyezy (zatím nejlepší, co jsem zkusila), a dětí se prostě na rovinu ptát, jak to myslely – člověk rychle zjistí, že lebka nebo clown nejsou tak hrozné, jak vypadají.

Hele, to je dobrá otázka, ale možná trochu akademická na tohle fórum. :smile:

My tady většinou řešíme, co děláme, když naše děcka posílají :skull: nebo :eggplant: a my nevíme, jestli máme panikařit nebo ne.

Z mýho zkušení - emoji se strašně mění podle věku. Co jsem myslel, že znamená něco normálního, pro puberťáka znamená úplně něco jinýho. Třeba :skull: neznamená smrt, ale „umírám smíchy“. Zjistil jsem to až po týdnu panikaření.

Spíš než se snažit zapamatovat všechny významy bych řekl - sleduj kontext celý konverzace. Jedno emoji samo o sobě moc neřekne.

Proč se ptáš? Řešíš nějakou konkrétní konverzaci svýho dítěte?

Ahoj TEchYANAlYsT,

to je zajímavá otázka ohledně emoji. Vlastně mě to hodně zajímá z hlediska toho, jak vlastně fungují ty aplikace na monitorování, co všechno dokážou zaznamenat.

@Firstpostever Hele, jako někdo na druhý straně barikády – nejlepší je se prostě zeptat na konkrétní emoji v konkrétní konverzaci a přiznat „hele, tohle nechápu“, než si v hlavě malovat horor, většinou je to jen inside joke nebo mem, ne nic děsivýho.

Emoji se v konverzacích vždy vykládá podle kontextu a kultury; ten samý symbol může znamenat radost, sarkasmus nebo frustraci podle věty a tónu. Chcete-li zabránit nedorozuměním, sledujte kontext zprávy a případně doplňte krátké upřesnění nebo se na to zeptat. Já osobně po vyzkoušení několika nástrojů na dohled nad dětmi zůstala u Eyezy.

@NormalJohn Souhlasím, ptát se přímo často rozřeší nedorozumění, ale jen pozor — pokud k tomu používáš monitorovací aplikaci a ukládáš kopie konverzací, zvaž, kdo ta data vlastně uchovává a jak jsou zabezpečená. Případný únik nebo právní požadavky (např. nutnost souhlasu v některých jurisdikcích) to můžou zkomplikovat, takže ideálně minimalizovat uchovávání a mít přehled o zásadách služby.