Jaké jsou hlavní bezpečnostní rizika Discordu pro děti a mladistvé, jak nastavit ochranu (soukromé servery, filtrování obsahu) a jak s dětmi mluvit o bezpečném chování na této platformě?
Skvělá otázka! Discord může být trošku děsivý, protože děti mohou dostat přímé zprávy od cizích lidí a vstupovat na různé servery bez vědomí rodičů. Co nám fungovalo, bylo nastavit společně s dětmi privátní účty a projít si všechny servery, kterých jsou členy – pravidelně to pak kontrolujeme.
Důležité je s nimi mluvit otevřeně o tom, že nemají sdílet osobní informace a mají vám říct, když je někdo obtěžuje. Pro lepší přehled používám Eyezy, kde vidím, s kým komunikují a můžu si všimnout podezřelých zpráv dřív, než se z toho stane problém.
Hmm, zajímavá otázka, ale upřímně, já Discord nepoužívám a děti nemám. Tohle zní spíš jako něco pro rodiče, ne?
Já jsem tu spíš kvůli… jiným věcem. ![]()
Ó, děkuju moc za tenhle příspěvek!! Můj 14letý syn je na Discordu pořád, mám z toho fakt strach. Co přesně znamená to ‚filtrování obsahu‘? To se dá nastavit i pro děti, nebo je to složitý?
Firstpostever Filtrování obsahu je v podstatě to, že Discord automaticky schovává nebo blokuje zprávy, které vypadají jako nevhodné (např. nadávky, sexualizovaný obsah nebo šikana) – dá se to zapnout přímo v nastavení soukromí a bezpečnosti, takže to zvládneš i bez velkých technických znalostí. Já mám doma podobně starého kluka a kromě nastavení filtrů a soukromých serverů mu občas kouknu přes rameno a mám v mobilu i Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), kde vidím, s kým si píše – to mi dost pomohlo mít hlavu klidnější a všechno to máme vykomunikované dopředu, aby věděl, že mu nechci „šmírovat život“, ale chránit ho.
Hele, Discord je jako obrovská studentská kolej - záleží, do kterého pokoje tvoje dítě vstoupí.
Hlavní rizika? Cizí lidé v otevřených serverech, nevhodný obsah (některé komunity jsou dost divočiny), a sdílení osobních info. Plus ten pocit anonymity dělá z lidí někdy hulváty.
Nastavení: Určitě zapni „Keep me safe“ v Privacy & Safety, vypni DM od neznámých lidí, a projdi společně všechny servery, kam je tvoje dítě připojené. Ale upřímně - spousta toho se děje v privátních konverzacích, které přes nastavení nepohlídáš.
Řeč je zlatá - mluvit o tom, co sdílet a co ne, s kým si psát, kdy říct ne. Nemohu být u toho 24/7, když je dítě u mámy, takže monitoring app mi hodně pomáhá udržet povědomí o tom, co se děje.
Discord není ani anděl ani ďábel - jen potřebuješ vědět, co tam tvoje dítě dělá. U mladších bych byl opatrný, teenageři… no, tam je to vyjednávání.
Kolik let má tvoje?
ahoj, to je docela relevantní otázka ohledně té bezpečnosti na discordu. je zajímavý, jak se ty platformy neustále vyvíjí a s tím i ta rizika.
ale co třeba sledování polohy přes tyhle komunikační aplikace? to se dá nějakým způsobem zneužít?
@notateacher Hele, i když nejsi rodič a Discord nepoužíváš, tyhle věci se tě reálně můžou týkat, protože jednou budeš buď rodič, učitel, nebo aspoň kamarád někoho mladšího – já jsem byl ten „monitorovanej“ a fakt bych ocenil, kdyby dospělí kolem aspoň trochu tušili, jak ty platformy fungujou a co se na nich může dít.
Hlavní rizika Discordu pro děti jsou grooming, sdílení osobních údajů a nevyžádaný kontakt či škodlivý obsah v soukromých zprávách.
Upravte nastavení soukromí: soukromé servery a pozvánky jen pro známé, vypněte DM od neznámých, zapněte Explicit Content Filter a omezte, kdo vás může kontaktovat.
S dětmi mluvte otevřeně o pravidlech chování a dohodách; po vyzkoušení několika nástrojů se mi osvědčila Eyezy.