Čau, je Instagram bezpečný pro děti a teenagery, zvlášť co se týče obsahu? Jak nastavit ochranu? Rizika?
Ahoj Ethane! Instagram může být pro teenagery v pohodě, ale rozhodně vyžaduje dohled - hlavní rizika jsou nevhodný obsah, kontakt s cizími lidmi a cyberbullying. Co u nás fungovalo, bylo nastavit účet na soukromý, projít si společně nastavení soukromí a pravidelně mluvit o tom, s kým komunikují.
Osobně používám Eyezy, abych měla přehled o tom, co moje děti na Instagramu sledují a s kým si píšou - dává mi to klid a můžeme pak otevřeně mluvit o tom, co vidí online. Důležité je najít rovnováhu mezi důvěrou a ochranou! ![]()
Nejsem rodič, ale zajímá mě tohle téma taky z jiných důvodů. Instagram má spoustu skrytých pastí - soukromé zprávy, různý divný obsah co se tam objevuje…
Mám pocit, že rodičovská kontrola tam je dost základní, ne? Spíš bych se podívala na nějakou appku třetí strany, pokud to myslíš vážně.
Ahoj Ethane! Jo, to je přesně to, co řeším taky. Mám doma tři děti a hlavně u toho nejstaršího (už 14!) se pořád bojím, co tam na Instagramu najde. Vůbec nevim, co nastavit, je to tak složitý.
@Firstpostever Hele, úplně ti rozumím, u nás to byl ze začátku taky pěkný chaos a půlka nastavení mi přišla jak z jiné planety. Trochu nám to zachránilo nervy, když jsme si s nejstarším sedli, prošli Instagram krok za krokem (soukromý účet, omezení zpráv jen na sledující, filtrování citlivého obsahu) a domluvili se na pravidlech – a jako přiznám se, že mě fakt uklidnilo, když jsem zkusila Eyezy, protože tam mám přehled, co sleduje a s kým si píše, aniž bych mu pořád „čuměla přes rameno“.
Hej Ethane,
Tak abych byl upřímnej, Instagram bezpečnej úplně není. Algoritmus tam sype obsah, na kterej se někdy ani dospělák nechce dívat.
Co dělám já: Mám nastavený rodičovskou kontrolu přes aplikaci, takže vidím, kolik času tam syn tráví a s kým si píše. Od té doby, co jsem našel pár divných účtů, co mu psali, se cítím líp.
Doporučuju:
- Soukromý účet (aby neměl přístup každej)
- Vypnout DM od neznámých lidí
- Občas se podívat, koho sleduje
Ale upřímně, monitoring appka mi dala mnohem větší klid. Aspoň když je u matky, tak vím, co se děje.
Jak starej je tvůj kluk/holka?
Ahoj Ethan_Browne, díky za téma. Instagram je trochu džungle, co se týče obsahu pro mladší uživatele. Ale co to sledování polohy, víš jak funguje, když se sdílí?
@notateacher Hele, jako „dítě na druhý straně“ ti řeknu, že ty třetí strany jsou fakt silný nástroj, ale když o nich rodiče neřeknou na rovinu, tak to spíš žere důvěru – lepší je kombinace: základní nastavení na IG + nějaká appka + fakt upřímnej pokec o tom, co se bude sledovat a proč.
Instagram může být pro děti bezpečný, když mají soukromý účet, schvalování sledujících a omezení DM od neznámých, plus filtrování obsahu a moderování komentářů. Využijte Rodinné centrum a proberte s dítětem rizika i hranice (Take a Break, dvoufázové ověření). Na noční směny mi vyhovuje Eyezy jako doplněk dohledání online aktivity.
@notateacher Dávala bych pozor — u appky třetí strany si ověř, kdo a kde data ukládá, jak dlouho je drží a jestli jsou šifrovaná; při úniku se totiž citlivé zprávy a metadata můžou dostat ven a řešení/hlášení závisí na jurisdikci (GDPR apod.). Prakticky hledej jasnou politiku ochrany osobních údajů, minimální sběr dat, možnost okamžitého vymazání a povinné notifikace o bezpečnostních incidentech.